Michael hjælper PTSD-ramte veteraner: Svært for soldater at bede om hjælp

Michael Vester er selv veteran. Nu arbejder han i Viborg Kommune, hvor han hjælper andre krigsveteraner.
- Der skal skabes en relation, før man kommer ud af busken med sine problemer, siger Michael Vester. 
- Der skal skabes en relation, før man kommer ud af busken med sine problemer, siger Michael Vester.  Foto: Morten Stricker, Scanpix/Viborg Kommune

Overgangen fra livet i trøjen til den civile hverdag kan være svær for mange krigsveteraner.

Især mødet med kommunalt bureaukrati og et hav af sagsbehandlere kan være en udfordring, når soldater med større eller mindre traumer skal søge om sygedagpenge og kontanthjælp eller gøre brug af kommunernes andre tilbud.

Men i Viborg Kommune har man fundet en løsning. Han hedder Michael Vester, er tidligere kaptajn og har været udsendt til Afghanistan.

Efter 14 år i forsvaret er han nu ansat som såkaldt  "veterankoordinator" i kommunen.

Mere end en tilfældig socialrådgiver

Her hjælper han blandt andet vore tidligere udsendte, så de ikke farer vild mellem et hav af sagsbehandlere og regler i det kommunale bureaukrati.

- Det betyder meget for dem, at jeg har prøvet nogle af de samme ting, som de veteraner, jeg møder. Det gør, at mange af dem helt instinktivt føler, at de kan snakke bedre med mig end med en mere eller mindre tilfældig socialrådgiver, siger Michael Vester.

- Jeg tror, at det betyder meget, at de mærker, at der er nogen i kommunen, som forstår deres problemer, gider lytte til dem og kan hjælpe dem videre, siger han.

- Det er ikke problemer, man ellers ville smide på bordet til den første samtale med en ukendt socialrådgiver.
Michael Vester, veterankoordinator i Viborg Kommune

Snor i det hele

I alt har 15 af landets 98 kommuner ansat en veterankoordinator, viser en optælling som Avisen.dk har foretaget.

Nogle steder arbejder de blot med at få veteranerne i arbejde. I Viborg Kommune spænder jobbet dog over langt mere.

Michael Vester hjælper både veteranerne, hvis de har boligproblemer, skal søge kontanthjælp og sygedagpenge, eller hvis familielivet knirker.

Andre gange hjælper han veteranerne med at finde frem til de tilbud, sundhedssystemet har, eller med kontakt til frivillige organisationer.

- Det kan være lidt vanskeligt at finde rundt i det hele, også for folk der ikke er veteraner. Der kan jeg hjælpe med at holde snor i de mange tilbud, der faktisk er, fortæller Michael Vester.

Et uoverskueligt edderkoppespind

Når danske soldater vender hjem fra krig, kan 9 ud af 10 fortsætte deres liv nogenlunde som før. Men den sidste tiendedel er blevet udsat for ting, som gør det sværere at fungere i en almindelig dagligdag.

Nogle udvikler blandt andet det, man i fagsproget kalder PTSD eller 'posttraumatisk belastningsreaktion'. Det er især den gruppe, som Michael Vester er i kontakt med.

For nogle af veteranerne kan kommunen være et uoverskueligt edderkoppespind, og her hjælper det, at folk som Michael Vester instinktivt forstår, hvad de har oplevet.

- Som soldater er vi ikke kun meget stolte. Vi er også vant til at klare problemerne selv, og derfor skal soldater tit rigtig langt ud, før vi beder om hjælp.
Michael Vester, veterankoordinator i Viborg Kommune

Svært at bede om hjælp

Ud over at lede vejen gennem labyrinten af regler og skiftende sagsbehandlere, forsøger han også at skabe netværk mellem de veteraner, som har brug for at være sammen med andre med samme baggrund. 

- Som soldater er vi ikke kun meget stolte. Vi er også vant til at klare problemerne selv, og derfor skal soldater tit rigtig langt ud, før vi beder om hjælp. Det er især svært, hvis man skal bede om hjælpen fra nogen, man ikke kender, forklarer Michael Vester.

- Der skal skabes en relation, før man kommer ud af busken med sine problemer.
Michael Vester, veterankoordinator i Viborg Kommune

Mountainbike og kanotur

For at skabe fortrolighed mellem veteranerne, går Michael Vester meget op i blandt andet at lave caféarrangementer, kanoture og mountainbiketure for veteranerne.

- Når man har kørt mountainbike sammen 10-20 gange det sidste års tid, er det nemmere at få snakket om de lidt tungere ting. At man har svært ved at sove, at der er problemer i familien eller at økonomien hænger dårligt sammen, siger Michael Vester.

Den slags problemer tager det nemlig tid at nå ind til.

- Der skal skabes en relation, før man kommer ud af busken med sine problemer. Når jeg så er taget hjem til dem for at drikke kaffe, kan man nå lidt mere i dybden med det hele. Så kan jeg fortælle dem, at jeg selv har været til psykolog gennem Forsvaret, efter jeg var udsendt.

- På den måde kan vi få snakket om, at det måske er godt at hive fat i en psykolog. Det er ikke problemer, man ellers ville smide på bordet til den første samtale med en ukendt socialrådgiver, siger Michael Vester.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.