Mette F. vil ikke love at afskaffe kontanthjælpsloftet

S sætter milliarder af til boligejerne, men vil ikke love at afskaffe kontanthjælpsloftet.
Partiformand Mette Frederiksen præsenterede onsdag Socialdemokraternes udspil til en 2025-plan.
Partiformand Mette Frederiksen præsenterede onsdag Socialdemokraternes udspil til en 2025-plan. Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Socialdemokraterne præsenterede onsdag deres udspil til de kommende 2025-forhandlinger.
 
Her er fem spørgsmål, som Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, gruppeformand Henrik Sass Larsen og politisk ordfører Nicolai Wammen blev stillet på pressemødet.
 
Hvis I tager regeringsmagten inden for kort tid, så kommer man ikke til at se jer sætte pensionsalderen op?
 
- Nej, det gør man ikke. Vi kommer ikke til at bede danske lønmodtagere om at arbejde mere for, som regeringen foreslår, at finansiere en topskattelettelse.
 
- Hvis du så spørger mig, om man kan forestille sig i løbet af de næste mange år, at dansk økonomi kan forandre sig så meget, at vi har behov for en fornyet diskussion, så kan jeg ikke afvise det.
 
- Men vi forholder os til, hvordan dansk økonomi har det her og nu, og hvad kan vi se frem til 2025. Og der mener vi ikke, der er behov for arbejdsudbudsreformer, siger Mette Frederiksen.
 
Har I sat penge af til at afskaffe kontanthjælpsloftet?
 
- Vi stemte imod kontanthjælpsloftet, og da vi sad i regering sidste gang, var det noget af det første, vi afskaffede.
 
- Vi ved ikke, hvad den nuværende regering med sit flertal kan finde på at lave af ting, vi er uenige i frem mod et valg. Derfor bliver vi nødt til, når vi kommer til valget, at gøre op, hvad vi konkret har tænkt os at ændre efter et valg.
 
- Vi har afsat penge i planen til andre prioriteringer, og det kan for eksempel omfatte et kontanthjælpsloft, som vi er imod. Men vi skal tættere på valgdagen, før vi kan se alle de ulykker, den nuværende regering har lavet, siger Mette Frederiksen.
 
Kan I love, at I ikke laver en aftale om nye ejendomsvurderinger og boligskat, hvor boligskattestoppet bliver ophævet?
 
- Vores udgangspunkt er, at boligskattestoppet står. Hele vores afsæt for forhandlingerne er tryghed.
 
- Langt de fleste danskere har købt et hus for at have en bolig. Derfor bliver vi nødt til at være sikre på, at der er en tryghed og sikkerhed for den enkelte families boligøkonomi, siger Mette Frederiksen.
 
Boligpriserne er på himmelflugt. Hvad er argumentet for at fastholde rentefradraget?
 
- Du har ret i, at man vil undgå alt for mange boligprisstigninger, hvis man tog rentefradraget væk på boligmarkedet, men man ville også underminere en del menneskers økonomi.
 
- Ikke mindst de førstegangskøbere, der skal finansiere det at få en bolig. Så det vil vende den forkerte vej rent socialt og gå ud over dem, der lige starter på boligmarkedet.
 
- Vores tegning af det her er, at der faktisk er en ret god økonomi ude på boligmarkedet, og der er ingen grund til at rende rundt og skubbe i forhold til det, siger Henrik Sass Larsen.
 
En af jeres mærkesager er, at flere ikke-vestlige indvandrere skal i arbejde. Hvordan vil I konkret sikre det?
 
- Det kan være i form af nyttejob, løntilskud og virksomhedspraktik. Det er vigtigt for os, at vi stiller nogle krav til folk, når de er i Danmark. At de leverer noget tilbage til fællesskabet.
 
- Så får de både lært dansk og kommer ud på en arbejdsplads. Det har vi fremlagt tidligere, og det vil vi meget gerne snakke videre med regering om, siger Nicolai Wammen.
 
/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.