LO-kongres 2015

Mette F. så dagpengekritikere i øjnene: "De unge skal nok klare den"

På LO-kongressen mandag formiddag forsvarede Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, den nye dagpenge-aftale.
- Jeg ved godt, I ikke er enige i alt. Jeg ved godt, I ser det med dimittenderne, som noget, der driller, sagde Mette Frederiksen på LO-kongressen i Aalborg.
- Jeg ved godt, I ikke er enige i alt. Jeg ved godt, I ser det med dimittenderne, som noget, der driller, sagde Mette Frederiksen på LO-kongressen i Aalborg. Foto: Scanpix/arkiv

Hun blev klappet ud med stående ovationer, men Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, måtte undervejs i sin såkaldte hilsnings-tale ved LO-kongressen mandag se kritikerne i øjnene og forholde sig til den kritik, som flere fagforeningsformænd under LO har været ude med, efter den nye dagpenge-aftale mellem S, V og DF blev lynforhandlet i sidste uge.

Kritikken har gået på, at hun har været med til at æde en forringelse af dagpengene for nyuddannede – den såkaldte dimittendsats – og at der bliver indført dage uden dagpenge for arbejdsløse.

"Det driller"

Mette Frederiksen skuede ud over kongressalen i Aalborg, inden hun tog fat på det ømtålelige emne, og forklarede hvorfor Socialdemokraterne lagde stemmer til aftalen:

- Jeg ved godt, I ikke er enige i alt. Jeg ved godt, I ser det med dimittenderne, som noget, der driller. Og der er ingen grund til ikke at være ærlige her. Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg er mest optaget af at hjælpe dem, der har det sværest på vores arbejdsmarked, med at komme hen til målstregen. Og det ikke de nyuddannede. Når man er ung og nyuddannet, står man stærkt og godt. Jeg siger ikke, at det altid er let at være ung, men venner, det er lettere at være ung og nyuddannet på det danske arbejdsmarked, end at være i slutningen af 50’erne, ufaglært, boende i Udkantsdanmark og med en uddannelse eller kompetencer, der ikke længere kan bruges, sagde Mette Frederiksen, inden hun understregede:

- Jeg kan godt stå på mål for den aftale, vi lavede i torsdags. Jeg ved, hvor svært det var at få flere penge ind i systemet. Men vi fik flere. Og jeg tør godt møde jer i dag, med åbne øjne og oprejst pande. For mig bekendt var det sådan både før og efter i torsdags, at vi har verdens bedste dimittendsats, og de unge skal nok klare den, sagde hun.

"Kammeratlig hilsen"

Utilfredsheden med den dagpengeaftale, som Socialdemokraterne forhandlede på plads med Venstre-regeringen og Dansk Folkeparti, er så stor, at en række medlemmer af LO's daglige ledelse vil genoplive dagpengekampen og ikke uden videre har tænkt sig at acceptere aftalen.

Og vreden er ikke mindst rettet mod Socialdemokraterne, som man havde forventet, ville kæmpe på fagbevægelsens side i forhandlingerne og i samarbejde med Dansk Folkeparti få hevet flere penge ud af regeringen til en ny dagpengeløsning. Formand for HK, Kim Simonsen, har tidligere udtalt, at han vil gøre sin holdning krystalklar for Mette Frederiksen i forbindelse med kongressen.

- Jeg tror, der vil blive sendt en kammeratlig hilsen til Socialdemokraterne. For var det her virkelig det, som vi tænkte på, da vi ønskede et nyt dagpengesystem?, sagde han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.