Max: Jeg ville skride fra det hele, hvis jeg kunne

Max Felsted blev pålagt at forsørge sin kæreste, der er på kontanthjælp. Det kostede ham 90.000 kroner sidste år. Han er vred over ikke selv at være blevet spurgt.
Max Felsted var forrige fredag på Christiansborg for første gang, hvor han mødte op til det åbent samråd. Her skulle beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) svare på spørgsmål om de mange fejl i sagsbehandlingen i kommunerne.
Max Felsted var forrige fredag på Christiansborg for første gang, hvor han mødte op til det åbent samråd. Her skulle beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) svare på spørgsmål om de mange fejl i sagsbehandlingen i kommunerne.

Max Felsted er vred og fortørnet. Siden 1. januar 2014 har han skullet forsørge sin syge kæreste på grund af den nye lov om kontanthjælp for kærestepar.

Det synes han er urimeligt. Men det der virkelig gør ham vred, er at kommunen slet ikke har orienteret ham om det. Ikke så meget som et brev i 13 måneder.

- Jeg er så vred og harm over det her. De har inddraget 90.000 kroner af min indtægt om året, og de vil ikke engang sende et brev direkte til mig om det, siger Max Felsted.

Han har boet sammen med sin kæreste i en lejlighed i Rødovre i mere end to år. De har ingen fælles børn og tidligere har hun i perioder været flyttet fra hinanden.

Hans kæreste har været på kontanthjælp i mange år på grund af sygdom, men sidder fast i systemet.

- Hun kom og viste mig et brev, hvor kommunen skrev, at nu skulle jeg forsørge hende. Jeg sagde, at det kunne de ikke bare bestemme. Det er mine penge, siger Max Felsted.

Pengene har væltet forholdet

Loven om gensidig forsørgelsespligt for par på kontanthjælp blev indført sidste år i januar af et bredt flertal i Folketinget. Meningen var at få flere i arbejde og ligestille ugifte med gifte par, der har skullet forsørge hinanden. Ordningen ville spare 310 millioner kroner.

For Max Felsted og hans kæreste betød det, at hun fik udbetalt cirka 4.000 kroner efter skat mindre om måneden i kontanthjælp.

Sagen har væltet Max og hans kærestes forhold.

- Den forsørgerpligt har haft så mange menneskelige omkostninger. Det er jo ikke sjovt at stå der og skulle bede om penge og ikke vide, om jeg bliver boende eller hvad der sker. Det er fuldstændig kokset for os siden, siger han.

Oveni er Max Felsted selv sygemeldt, efter han blev kørt ned på motorcykel for tre et halvt år siden.

Før det var han stilladsarbejder og vant til at tjene gode penge.

- Jeg er så gal og vores sag involverer ikke engang fælles børn, så var det jo gået ud over dem. Så jeg har haft lidt mere overskud til at sætte mig ind sagen og følge med, siger han.

Første besøg på Christiansborg

Max Felsted var forrige fredag på Christiansborg for første gang, hvor han mødte op til det åbne samråd. Her skulle beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) svare på spørgsmål om de mange fejl i sagsbehandlingen i kommunerne.

Max Felsted har selv været udsat for en af dem, for Rødovre Kommune sendte ham aldrig en partshøring, en afgørelse eller en klagevejledning. Alt sammen noget han har krav på efter loven.

- Det var først i februar i år efter 13 måneder, at jeg i det mindste fik et brev med mit navn på om den sag, siger han.

Det går ham så meget på, at han mange gange har overvejet at flytte. Men hans a-kasse og hans advokat siger, at hans skadesag starter forfra, hvis han flytter til en anden kommune.

- Jeg ville skride fra det hele, hvis jeg kunne. Det er noget, der er blevet påtvunget mig. Jeg har mistet min råderet over de penge jeg tjener, og jeg er stavnsbundet, siger Max Felsted.

Kommunen: De angriber budbringeren

I nogle kommuner har man betalt pengene tilbage til de borgere, der har været udsat for lignende fejl i sagsbehandlingen. Men Max Felsteds klagesag er endnu under behandling, siger socialchef i Rødovre Kommune Ole Pass.

Ole Pass vil ikke sige, hvad sagen ender med. Men som formand for Socialcheferne er han helt enig med Max Felsteds generelle utilfredshed med loven om gensidig forsørgelsespligt for samlevende.

- Men det, som Max Felsted og mange andre gør, er, at de angriber budbringeren, og så hæfter man sig ved nogle formalia, som man selvfølgelig finder afgørende - og de skal selvfølgelig også være i orden. Men reglerne er, som de er, og hvis han ser sig selv i øjnene, så ved han også, at de gælder ham, siger Ole Pass.

Ifølge Ole Pass er der sket fejl i de fire ud af 70 sager, hvor samleverne har nægtet at skrive under på en samlivserklæring.

- Når man udfordrer systemet, så er risikoen større for, at der sker formelle fejl, siger Ole Pass.

Han ærgrer sig over fejlene og siger, at det formelle skal kommunen nok rette op på. Men at det ikke er sikkert, at det ændrer ved selve afgørelsen om forsørgerpligten, ligesom Kommunernes Landsforening også har peget på.

- Det er en juridisk vurdering, om de formelle fejl er så grelle, at de får betydning. Max Felsted vil få en afgørelse, og den kan så ankes. Jeg kan ikke sige, hvad der juridisk kommer ud af det, siger Ole Pass.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.