Løkkes regeringskabale: 3.500 ansatte holder vejret

Embedsmænd og HK’ere i ministerierne ved ikke, om de skal skifte skrivebord og chef. Departementscheferne kan blive tabere, hvis det ender med en ren Venstre-regering.
Reglerne giver de omkring 3.500 ministerium-ansatte meget få muligheder for at protestere, når nogen flytter dem rundt. Er den nye stilling nogenlunde lignede, er der ikke andre  muligheder end at sige op, hvis man ikke er tilfreds.
Reglerne giver de omkring 3.500 ministerium-ansatte meget få muligheder for at protestere, når nogen flytter dem rundt. Er den nye stilling nogenlunde lignede, er der ikke andre muligheder end at sige op, hvis man ikke er tilfreds. FOTO: Keld Navntoft/Scanpix

Mens nogle er ved at være trætte af snak om valget, er der andre, der følger ekstra godt med lige nu.

For de omkring 3.500 jurister, økonomer og kontoransatte i ministerierne kan dannelsen af den nye regering få stor betydning for deres hverdag.

Med hver ny regering følger nemlig oprettelser, nedlæggelser og sammenlægninger af ministerier.

- Set fra min udsigtspost er det eksempelvis rigtig spændende, hvad en eventuel ren Venstre-regering vil betyde for antallet af ministerier, siger Mads Carstensen, der er forhandlingschef i Djøf, der er fagforening for jurister, økonomer og samfundsfaglige.

Har prøvet det før

Valget kan derfor betyde, at man enten alene, sammen med en lille gruppe kolleger eller hele afdelingen flytter arbejde til en anden adresse med andre chefer.

Men det giver nu ikke anledning til panik, fortæller Djøf.

- Vi får ikke specielt mange henvendelser fra medlemmerne. Det er noget, de er vant til. De fleste afventer bare regeringsdannelsen, siger Mads Carstensen.

Djøf sendte inden valget en vejledning ud til alle tillidsfolk i ministerierne og styrelser med opfriskning af reglerne for omplacering af medarbejdere.

Samtidig sendte arbejdsgiveren, Moderniseringsstyrelsen, næsten ens vejledninger ud til lederne, så de også var klar til valg.

Chefer kan blive sorteper

Ministeriers størrelser og sammensætning afhænger af mange ting. En regering med tre partier vil oftest lave flere opdelinger, fordi der er brug for flere ministertaburetter, så alle partier kan blive repræsenteret.

Man kan også sammenlægge flere ministerier til et, hvis for eksempel en partileder skal have en tung ministerpost.

Men reglerne giver de 3.500 ministerium-ansatte meget få muligheder for at protestere, når nogen flytter dem rundt. Er den nye stilling nogenlunde lignede, er der ikke andre muligheder end at sige op, hvis man ikke er tilfreds.

Topchefer er truede

Kun for topcheferne er spillet et andet. Bliver der få ministerier, bliver der for mange ledere på topniveau, departementschefer.

For de almindelige ansatte får det ikke store konsekvenser. I første omgang beholder medarbejderne oftest deres arbejdsopgaver. Når de nye ministre kommer i gang, vil de ofte ændre på nogle af opgaverne, vurderer Mads Carstensen.

Ministerierne ligger altid i centrum af København, så ansatte risikerer som regel højst at skulle flytte et par kilometer, hvis regeringen flytter rundt på deres arbejdsplads.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.