Lektor om dronningens indvandrer-kommentar: Lige til grænsen

Dronningen går til grænsen uden at krydse den med udtalelse om, at der godt må stilles krav til indvandrere.
Dronningen går til grænsen uden at krydse den med udtalelse om, at der godt må stilles krav til indvandrere.
Dronningen går til grænsen uden at krydse den med udtalelse om, at der godt må stilles krav til indvandrere. Scanpix

Dronning Margrethe kan i høj grad påvirke folks holdninger med sine udtalelser om, at der godt må stilles krav til mennesker, der kommer til Danmark udefra.

Det mener Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet. Han er ikke overrasket over, at dronningen kort før sin 75-års fødselsdag kommer med sine ifølge ham hidtil skarpeste udtalelser om indvandrere.

- Hun kan bedre tillade sig at gøre det nu, end da hun var en meget ung og uerfaren dronning.

- I kraft af at hun har varetaget jobbet som dronning i mange år, har hun opbygget stor respekt og et stærkt image som en god dronning, som er værd at lytte til, siger lektoren.

Påvirker folks holdninger

Han mener, at hun påvirker folks holdninger i "en helt enorm grad", selvom hun ikke går så langt som til at komme med politiske løsningsforslag.

- Hun har mulighed for at påvirke befolkningen i forhold til, hvordan de overordnet set betragter de her problemstillinger om forholdet mellem danskere og udlændinge, siger Lars Hovbakke Sørensen.

I et interview i søndagens udgave af Berlingske i anledning af dronningens fødselsdag 16. april udtaler hun sig om indvandrere med udgangspunkt i terrorattentaterne i København i februar.

Her siger hun blandt andet, at man må stille det krav til mennesker, der kommer udefra. At de forstår, hvor de er kommet hen.

- De skal kunne gå i moské, når de gerne vil - det skulle bare mangle - men når de begynder at gøre ting, som ikke stemmer overens med det store mønster i det danske samfund, må de indse, at den går ikke, lyder det fra dronningen i interviewet.

Ikke over grænsen

I 2006 kom hun ifølge lektoren for første gang ind på, at indvandrere skal tilpasse sig det danske samfund. Før det havde hun kun opfordret danskerne til at behandle indvandrerne ordentligt.

- Selvom det nu er mere markant, end det nogensinde før har været, er det ikke over grænsen i forhold til, at hun anviser konkrete løsninger på tingene. Det overlader hun stadigvæk til politikerne.

- Og det er lige præcis dér, grænsen går. Hun går lige til grænsen, men hun overskrider den ikke, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.