Langtidssyge skælder ud på minister: Du sender os genbrugsmails

En række syge, der er sendt i arbejdsprøvning med seng eller sidder fast i kontanthjælpssystemet, har ventet længe på svar på deres breve til beskæftigelsesministeren. Det kom i dag.
- Man kan ikke engang nå politikerne. Når jeg får sådan et brev kommer jeg da meget i tvivl, om han overhovedet har set mit brev, siger Hanne Frederiksen
- Man kan ikke engang nå politikerne. Når jeg får sådan et brev kommer jeg da meget i tvivl, om han overhovedet har set mit brev, siger Hanne Frederiksen Privatfoto

”Genbrugsmail” lyder det hånligt fra en bruger på Facebook.

Et personligt brev fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) til en række langtidssyge har udløst vrede på det sociale medie. Modtagerne af brevene synes nemlig, brevene er så ens, at det slet ikke kan kaldes for et personligt svar.

Brevene er sendt som svar på borgerhenvendelser udløst af den seneste tids massive presseomtale af langtidssyges kamp med sengepraktik, arbejdsprøvninger og årelang ventetid på at få behandlet ansøgninger om fleksjob eller førtidspension.

- Det ser ud som om, man har tænkt inde i ministeriet, at nu får vi så mange henvendelser fra syge, at vi hellere må opfinde et standardbrev, siger Hanne Frederiksen, som selv har modtaget et brev i dag, onsdag.

Hanne Frederiksen har været sendt ud i arbejdsprøvning med sin seng. I sidste uge fortalte Avisen.dk, hvordan den kronisk syge kvinde skulle undervise ældre i IT, mens hun selv lå ned. Hun har tyve minutters effektiv arbejdstid om ugen.

Hanne Frederiksen skrev i juli til beskæftigelsesministeren, men har først fået svar nu.

Brevet gør Hanne Frederiksen vred:

- Man kan ikke engang nå politikerne. Når jeg får sådan et brev, kommer jeg da meget i tvivl, om han overhovedet har set mit brev? Han skriver også, at jeg kan klage til Ankestyrelsen og borgmesteren. Men de problemer jeg påpeger, er der faktisk ikke en klagemulighed for. Og politikerne kan man altså heller ikke klage til, siger hun.

Der findes en række lukkede Facebook-grupper for syge, som på forskellig måde føler sig i klemme i det offentlige system.

Her lagde flere deres breve ud i dag, så det var nemt at sammenligne.

Det fik Charlotte Pedersen til at kalde sit svar for en ”genbrugsmail”. Hun har været udsat for en påkørsel og har en lang række andre sygdomme. Hun skrev til ministeren om sin forgæves kamp for at få førtidspension.

- Her er så MIN kopi af GENBRUGSMAILEN fra beskæftigelses ministeriet. Det er det jeres skattekroner går til. At han overhovedet ikke omtaler de beklagede fejl, ikke omtaler min hospitalsindlæggelse, da han modtog de to billeder, der blev taget i ilt- og astmamaske, lugter som jeg ved ikke hvad. .. FY FOR POKKER, skriver Charlotte Pedersen på Facebook.

Christina Eversen har fået samme brev i dag. Avisen.dk skrev i weekenden om hendes sag, hvor hun har været gennem 17 arbejdsprøvninger uden at kunne gennemføre en eneste. Derfor har hun ikke kunnet få behandlet sin ansøgning om førtidspension.

- Jeg skrev til ministeren før sommerferien, men måske har han ikke tjekket sin mail før nu. Jeg synes, det er et provokerende svar. Ministeren er den øverste myndighed inden for lovgivningen om arbejdsprøvning, og så får jeg sådan et standardsvar, hvor han ikke forholder sig til kritikken, siger Christiana Eversen.

Hun har også bedt om et møde med Jørn Neergaard Larsen, men har fået svar om, at ministerens kalender er tæt pakket, og at han ikke kan forholde sig til hendes konkrete sag.

- Jeg har netop bedt om at tale generelt om lovgivningen. Jeg har heller ikke sagt, hvornår det skulle være. Han skal sidde der i fire år, så han må da have tid på et eller andet tidspunkt, siger hun.

Avisen.dk har kendskab til yderligere to borgere, der er vrede over, hvad de mener er "standardbreve".

Avisen.dk har forsøgt af få en kommentar til sagen fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, men det har endnu ikke været muligt.

Er de ens? Se brevene fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen:

Brev til Hanne Frederiksen

Brev til Susanne Pedersen

Brev til Christina Eversen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.