Kommune om 17 arbejdsprøvninger: Alle muligheder skal udtømmes

Esbjerg Kommune har sendt Kristina Eversen i 17 arbejdsprøvninger, selvom hun har været for syg til at fuldføre en eneste af dem. Deres begrundelse: alle muligheder skal udtømmes.
Kristina Eversen har været i arbejdsprøvning 17 gange. Hun er for syg til at gennemføre forløbende. Kommunen siger, at alle muligheder skal udtømmes.
Kristina Eversen har været i arbejdsprøvning 17 gange. Hun er for syg til at gennemføre forløbende. Kommunen siger, at alle muligheder skal udtømmes. Foto: Privat.

Ifølge Esbjerg Kommune kan man ikke per automatik sige, at 17 arbejdsprøvninger uden resultat er for mange. Det har det heller ikke været i Kristina Eversens tilfælde.

Hun er gennem de sidste 16 år blevet sendt i 17 arbejdsprøvninger. Men hun er for syg til at kunne fuldføre dem, og derfor kan kommunen hverken bedømme hendes arbejdsevne eller tildele hende førtidspension.

Esbjerg Kommune ønsker ikke at udtale sig om den enkelte sag, men chef for Jobcenter Esbjerg, Pia Niemann Damtoft, mener ikke, at man kan sætte tal på en fornuftig mængde.

- Man kan ikke sige noget generelt om, at når man har været igennem 17 arbejdsprøvninger, så er man til pension. Helbredet udvikler sig jo hele tiden. I positiv og negativ retning, siger Pia Niemann Damtoft.

Man kan lære at leve med sygdommen

I Kristina Eversens tilfælde udvikler helbredet sig ikke i en positiv retning. Hun lider blandt andet af Sclerose, som kun bliver værre med alderen. Hendes medfødte bindvævssygdom betyder desuden, at hun har kroniske smerter. Ingen af hendes sygdomme kan kureres.

Kronisk sygdom er dog ifølge jobcenterchefen ikke en hindring for, at man kan komme i arbejde.

- Med nogle af de her kroniske sygdomme, så kan der være nogle, der lærer at leve med sine kroniske sygdomme, så det simpelthen frigiver nogle kræfter til at man kan være i et fleksjob to timer om ugen, fortæller Pia Niemann Damtoft.

Alle muligheder skal udtømmes

Chefen for jobcenteret anerkender dog, at førtidspension en mulighed, hvis sygdommen er så alvorlig, at man ikke kan gennemføre arbejdsprøvning.

- Hvis man er for syg til at gennemføre et forløb, så er der jo muligheder i pensionsloven også. Men så skal alle muligheder jo være udelukket, fastslår Pia Niemann Damtoft.

”Man bliver nødt til at presse borgerne”

En måde at udtømme alle muligheder er ifølge chefen for jobcenteret også at presse de syge lidt.

- Der kan opstå nogle situationer, hvor man kan blive nødt til at presse borgeren for at se, om de kan klare det her, eller kan de ikke. Netop for at se, om alle muligheder er udtømte, siger Pia Niemann Damtoft.

Hun lægger dog vægt på, at kommunen har pligt til at tage hensyn til borgernes skånebehov, og forklarer at en anden grund kan være manglende information.

- Vi har pligt til at tage hensyn, men der kan teoretisk godt være skånebehov, som vi ikke er blevet oplyst om, foreslår Pia Nieman Damtoft.

Giver skiftende lovgivninger skylden

Ifølge Kristina Eversen selv har hun i løbet af sine 16 års kamp med kommunen haft op imod 50 forskellige sagsbehandlere. Da en af dem endelig meddelte, at hun ville indstille Kristina Eversen til førtidspension, blev hun skiftet ud, inden der skete mere i sagen.

Centerchefen medgiver, at tæt på 50 sagsbehandlere er mange, og anerkender, at jobcenteret har haft problemer med konstante omstruktureringer. Hun giver skiftende lovgivninger skylden.

- Det har været et problem for os, at lovgivningen har ændret sig så hurtigt. Vi har de sidste år meget ofte måttet lave om på organiseringen. Om det så har betydet, at Kristina Eversen er kommet til at skifte sagsbehandlere, det kan jeg ikke svare på, fortæller Pia Niemann Damtoft.

Anbefaler at følge kommunens forløb

Hun anbefaler andre i samme situation som Kristina Eversen at følge de forløb, som kommunen sender dem igennem.

- Jeg vil da råde dem til at deltage i det der ressourceforløb. For det er jo ligesom sidste step inden, der kan tages stilling til, om der kan tilkendes enten fleksjob eller førtidspension, siger Pia Niemann Damtoft.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.