CARSTEN KOCH

Læserne raser over Koch-udvalgets forslag

Brugerne på Avisen.dk's Facebookside er ikke spor begejstrede for det nye ekspertudspil, der skal hjælpe ledige - især kontanthjælpsmodtagerne - ind på arbejdsmarkedet.
Carsten Koch, tidligere socialdemokratisk minister, da han i dag på et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet fremlagde udvalgets rapport. Det er beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen til venstre.
Carsten Koch, tidligere socialdemokratisk minister, da han i dag på et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet fremlagde udvalgets rapport. Det er beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen til venstre. Scanpix

Der bør sættes ind med en ny og forbedret indsats for de op mod en halv million borgere, der befinder sig i udkanten af arbejdsmarkedet. Sådan lød det tidligere i dag fra det såkaldte Koch-udvalg - en række eksperter, der med den tidligere S-minister Carsten Koch i spidsen er kommet med 28 anbefalinger, der skal få langtidsledige - primært kontanthjælpsmodtagere - væk fra passive ydelser.

Et af forslagene er, at kontanthjælpen skæres med 110 kroner om måneden for folk over 30 år. Udvalget vil så til gengæld give 250 kroner ekstra om ugen til kontanthjælpsmodtagere i praktik i virksomheder eller i nyttejob.

LÆS OGSÅ: Her er Koch-udvalgets vigtigste anbefalinger

Avisen.dk's Facebookside er dagens ekspert-udspil blevet voldsomt debatteret. Hovedparten af dem, der har givet deres mening til kende, er dybt kritiske.

"Det er nemt at udtænke denne slags idéer, men hjælp i stedet folk, FØR de falder igennem," skriver Anne-Marie eksempelvis, mens det lyder fra Marie-Louise:

"Det er da utroligt, som politikere kan blive ved med at jagte kontanthjælps- modtagere! De aner ikke, hvad de snakker om. Der er jo ikke arbejde at få."

LÆS OGSÅ: Joachim B: Helt rigtigt at sætte kontanthjælpen ned

En læser konstaterer dog, at det er lykkedes for over 100.000 østeuropæere at finde job i Danmark. "Samtidig går flere hundrede tusinde på kontanthjælp og påstår, der ikke er jobs at få," skriver Jonna - der både får likes og kritik for bemærkningen.

"Min gemal har to ukrainere på dansk løn," skriver Jonna, der kan fortælle, at ingen har reageret de gange, hendes mand søgte dansk arbejdskraft.

Andre mener, at politikerne lever i en osteklokke:

"Gå da ud i den virkelige verden og se, hvordan den er, så kan det være, I kan fatte, hvad I udsætter rigtige levende mennesker for," skriver én.

LÆS OGSÅ: Dansk Erhverv: Anbefalinger er lappeløsninger

Charlotte skriver om sig selv, at hun er syg og har været fastholdt på kontanthjælp i syv år - og at hun er træt af at høre om alle de 'incitamenter', folk som hende 'tydeligvis' har behov for.

"Jeg er syg og og kæmper indædt for at komme videre i livet, men er der hjælp at få? Nej, det er der ikke, men hver dag i nyhederne kan jeg læse om, hvor doven jeg er, og hvordan jeg kan 'motiveres'."

Koch-udvalget vil give 250 kroner ekstra om ugen til kontanthjælpsmodtagere i praktik i virksomheder eller i nyttejob. Men det er ikke nogen super idé, mener blandt andre Tina, som selv har været i løntilskudsjob i et år:

"Efter det kunne der ikke blive tale om fastansættelse grundet besparelser i kommunen," skriver hun og spørger så: "Hvorfor skal kontanthjælpen sættes ned? Hvad med at lave jobs på 25-30 timer. Hvorfor er det der der skal spares? I stedet for nytte så gør det til fast arbejde. Der er jo åbenbart brug for det og hvorfor skal det så ikke lønnes som almindeligt arbejde."

LÆS OGSÅ: Eksperter: Gør det nemt for ledige at afdrage gæld

Finn mener heller ikke, at man skal skære i kontanthjælpen.

"Det var dog en usympatisk ide. Men arbejder man 37 timer om ugen i det, som kaldes "nyttejob", skal man naturligvis ikke spises af med hverken kontanthjælp eller en lignende arbejdsløshedsydelse. Så skal man have en reel LØN for det, hvilket vil sige med feriepenge, ATP, genoptjenings-dagpengeret, og ikke mindst - retten til at eje noget, hvilket man jo ikke må som kontanthjælpsmodtager, som reglerne er i dag, " mener han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.