CARSTEN KOCH

Eksperter: Gør det nemt for ledige at afdrage gæld

Over halvdelen af de langtidsledige på kontanthjælp har gæld til det offentlige. Hvis det skal betale sig for dem at arbejde, skal man gøre det lettere for dem at afdrage deres gæld, slår ekspertgruppe fast.
I en ny rapport konkluderer en ekspertgruppe, at hvis vi vil have de mange gældsramte ledige i arbejde, må vi gøre det nemmere for dem at betale gælden af.
I en ny rapport konkluderer en ekspertgruppe, at hvis vi vil have de mange gældsramte ledige i arbejde, må vi gøre det nemmere for dem at betale gælden af. Linda Kastrup

For rigtig mange langtidsledige kontanthjælpsmodtagere vil et job betyde, at de får færre penge mellem hænderne. Begynder de at arbejde, skal de nemlig betale den gæld af, som over halvdelen af dem har til det offentlige.

Derfor kan det for mange langtidsledige slet ikke betale sig at arbejde. Det viser den rapport om fremtidens beskæftigelsesindsats for de ikke-arbejdsmarkedsparate, som tidligere skatte- og sundhedsminister Carsten Koch og hans hold af eksperter i dag har fremlagt.

LÆS OGSÅ: Skylder 4 mio: Dan er fanget i håbløs gældsfælde

Ekspertgruppen mener derfor, at man er nødt til at ændre på afdragsordningen, så de gældsramte kan betale det, de skylder, uden at få færre penge mellem hænderne.

I rapporten foreslår de, at borgere, der modtager offentlig forsørgelse, skal have tilbudt en mere smidig afdragsordning, så et job stadig vil kunne betale sig for dem.

Socialrådgiverne bakker op om ny afdragsordning

At over halvdelen af de langtidsledige på kontanthjælp har en gæld kommer ikke bag på formanden for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau.

- Der er ingen tvivl om, at mange ledige har en stor gæld til det offentlige. For rigtig mange af dem er det en umulig opgave at komme ud af gælden, siger hun.

LÆS OGSÅ: Flere syge og arbejdsløse i bundløs gæld

Derfor er Majbrit Berlau enig med eksperterne i, at man må gøre det lettere for de ledige at afdrage, så de bliver motiveret til at finde et arbejde.

- Man skal bestemt skabe bedre muligheder for at afvikle gæld. Samtidig bør man også tilbyde mere gældsrådgivning, så de ledige undgår at ende i den stressende situation, siger Majbrit Berlau.

Gældsramte frygter at komme i job

Rapporten fra ekspertgruppen viser, at en langtidsledig på kontanthjælp har en gæld på 90.000 kroner i gennemsnit. Det kan være skattegæld eller gæld til andre offentlige myndigheder.

Jobcentre landet over oplever derfor, at mange af de gældsramte frygter at komme i arbejde og ikke er motiverede til at deltage i virksomhedsrettede tilbud.

Det er noget formanden for Rådet for socialt udsatte Jann Sjursen kan genkende fra rådets egne undersøgelser.

- Når gælden først er blevet stor, er det helt håbløst for dem at komme ud af den. Man må derfor møde de her personer med krav, der giver mening. Ellers er det ikke muligt for dem at slippe af med den møllesten, de har om halsen, siger Jann Sjursen.

Svagt netværk og psykiske problemer

Mange af de langtidsledige har i forvejen mange sociale- og økonomiske problemer, som de kæmper med. Rapporten viser, at en stor del af dem har psykiske vanskeligheder og et svagt socialt netværk. De færreste af dem har venner og familie, som kan hjælpe dem af med deres gæld. De må selv løse deres gældsproblemer.

Derfor mener eksperterne bag rapporten, at man skal gøre det så nemt som muligt at afdrage gælden, så de i forvejen belastede mennesker kan arbejde uden at tabe penge på det.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.