Læserne mener: "Fantastisk idé" at give ledige 50.000 til selvhjælp

Mange læsere på Avisen.dk's facebook-side støtter Aarhus Kommunes forsøg med at give 100 ledige 50.000 kroner til at komme i gang.
"Et nyt sæt tøj og en klipning, ville give mange en bedre selvtillid til jobsamtale," skriver en bruger på facebook. 
"Et nyt sæt tøj og en klipning, ville give mange en bedre selvtillid til jobsamtale," skriver en bruger på facebook.  Foto: Scanpix arkiv

Aarhus kommune har taget alternative metoder i brug i forsøget på at hjælpe arbejdsløse på kontanthjælp i gang på arbejdsmarkedet.

Avisen.dk kan i dag fortælle, at omkring 100 ledige i kommunen, der har været på kontanthjælp i mindst et år, nu får stukket 50.000 kroner i hånden kvit og frit - og uden særlige bindinger. Eneste betingelse er, at pengene skal bruges til noget, som kan bringe dem nærmere på at komme i beskæftigelse.

Kommunen håber, at man ved at vise ledige tillid kan flytte dem mere, end når de mødes med mistillid, kontrol og en masse krav, lyder begrundelsen.

Forsøget i Aarhus har skabt debat blandt brugerne på Avisen.dk's facebook-side.

De fleste kommentarer er positive og roser initiativet i landets anden største by. Sabrina ønsker de 100 borgere, som kan se frem til en tidlig julegave, tillykke.

"Fantastisk god idé"

"jeg synes det lyder som en fantastisk god ide det giver borgerne et skub fremad og kan hæve deres selvtillid. F.eks et kørekort eller brugt bil kunne hjælpe mange. Et nyt sæt tøj og en klipning, ville give mange en bedre selvtillid til jobsamtaler. Mulighederne er mange," skriver Sabrina i sin kommentar.

Claus er helt enig:

"Indskud til lejlighed, et kørekort og en tur hos tandlægen. Det er da lige det, som der er virklig mange som ikke har råd til, jeg foreslår det indføres i hele landet, det er en helt fantasktisk idé," skriver han og afslutter med en et storsmilende hurmør-ikon.

"Ikke sikker på alle kan styre det"

Men der er også dem, der er skeptiske over for ideen og tvivler på, det er fornuftigt at give penge uden at sætte betingelser til de ledige.

Kristina skriver:

"Måske var det bedre, at Kommunen gav dem tilbud om kørekort, tandlæge, coach, eller hvad de har behov for, så de ikke får pengene direkte i hånden. Jeg synes, at det er lige at vise tillid nok at give folk penge i hånden. Tror ikke på denne måde, men synes de skal afregne direkte med de, som borgeren ønsker hjælp, kurser, behandling hos."

Hun får opbakning fra Johnny, som er helt enig.

"Syntes på et eller andet plan at ideen er rigtig god, men ved ikke helt hvad jeg skal syntes om at folk selv skal administrere disse penge, er nemlig ikke sikker på alle kan styre det. Derimod ville det måske være smart hvis nu der blev lavet regler for hvad disse penge kunne bruges til og så var det kommunen der betalte regningen," skriver han i sin kommentar.

Gode resultater fra England

Det er rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, Thomas Medom, der fik ideen til forsøget efter et besøg i London. Her var resultaterne overraskende gode, fortæller han. Han tror på, det samme kan opnås i Danmark.

- Hvis vi får gode resultater, kan det bruges til at komme i dialog med beskæftigelsesministeren. Forsøget kan betyde, at vi kommer til at omtænke hele den måde, vi tænker beskæftigelses-politik på i dag, siger Thomas Medom til Avisen.dk.

Forsøget har længe været i støbeskeen, men det er seks millioner kroner fra Velux Fonden, som nu gør det muligt at føre idéen ud i livet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.