LA svarer Bosse igen: Kvinder må selv sparke døren ind

Kvinder skal ikke have en politisk hestesko, for at komme til tops i erhvervslivet. De skal selv sparke døren ind, hvis de vil have lederstillingerne, siger Liberal Alliances ligestillingsordfører.
Laura Lindahl ser hellere flere kvindelige rollemodeller, end politiske tiltag for at sikre flere kvinder i lederstillinger.
Laura Lindahl ser hellere flere kvindelige rollemodeller, end politiske tiltag for at sikre flere kvinder i lederstillinger. Foto: Scanpix arkiv

Kvinder skal ikke have en politisk hestesko, for at komme til tops i erhvervslivet. De skal selv sparke døren ind, hvis de vil have lederstillingerne.  

Det fastholder ligestillingsordfører for Liberal Alliance Laura Lindahl overfor Avisen.dk.

Meldingen kommer, efter erhvervskvinden Stine Bosse tidligere udtalte til Avisen.dk, at hun var træt af at høre på Liberal Alliances udmeldinger om, at der er en genetisk forskel på mænd og kvinder, der betyder, at kvinder oftere end mænd vælger topstillinger fra til fordel for familien.

Ifølge Bosse er den reelle udfordring, at der eksisterer nogle grundlæggende strukturelle forhold, der betyder, at kvinder har sværere ved at nå til tops end mænd. Og derfor er det nødvendigt med politiske tiltag for at sikre en mere ligelig fordeling af lederstillingerne.  

Men Laura Lindahl mener altså godt, man kan tale om en forskel på mænd og kvinder, der betyder, at kvinder bare ikke er lige så motiverede til at gå efter lederstillinger som mænd er. Og det skal man ikke lave om på fra politisk hold, mener hun.  

- Jeg tror, der er flere mænd end kvinder, der er villige til at betale den pris, det koster at komme til tops i det private erhvervsliv. Det er en prioriteringssag, og du skal lægge rigtig mange timer i dit arbejde. Det betyder fraprioritering af noget andet.

Og her spiller kvinders omsorgsgen ind?

- Her spiller det i hvert fald ind, at det er familien, vi skal fraprioritere. Og jeg tror, at vi alle sammen kan kigge rundt i vores omgangskreds og se, at det i ni ud af ti tilfælde er kvinder, der prioriterer anderledes.

Kvinderne må selv bane vejen

Ligestillingsordføreren afviser dog ikke, at der nogle steder kan eksistere nogle fastlåste kulturelle strukturer, der kan få indflydelse på vurderingen af de kvindelige kandidater. Hun har tidligere arbejdet for DBU, som er en meget mandsdomineret verden, fortæller hun.

Men det må ikke afskrække de kvindelige lederaspiranter, fastslår hun.

- Det betyder ikke, at en ung kvindelig lederkandidat ikke kan udfordre det.

Men kan det ikke være svært at bryde med sådanne strukturer, hvis ikke man griber ind politisk?

- Nej, jeg mener ikke det politiske fokus er relevant. Det er også derfor jeg synes, at Stine Bosse selv er et godt eksempel. Jeg tror, det giver meget bedre mening, at en rollemodel går forrest. En som både har fået to børn, haft en familie og er nået til tops i dansk erhvervsliv. Det tror jeg rykker meget mere. Det er den vej, jeg gerne vil. Frem for at lægge regler ned over virksomheder, siger hun.  

For hvis de kvindelige kandidater vil det nok, og har kompetencerne, har Laura Lindahl "ikke fantasi til at forestille sig," at en leder vælger dem fra, blot fordi de er kvinder, siger hun.

- Det kan være det sker i få tilfælde, men så er det fordi, der simpelthen er tale om dårlig ledelse. Virksomheder har det ene fokus at tjene penge, og derfor vil de til hver en tid vælge den bedste ansøger, siger hun.  

Debatten mellem Stine Bosse og Laura Lindahl tog fart allerede lørdag aften, efter Liberal Alliance med Laura Lindahl i spidsen fremsatte et beslutningsforslag om at afskaffe de såkaldte måltal, der har til hensigt at fremme kvinders rolle og position i store virksomheder og institutioner.    

Stine Bosse reagerede med tweetet herunder: 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.