Krisen er forbi - sådan skal du presse banken

Bankerne er desperate efter nye kunder, og giver dem ofte de bedste vilkår. Men du kan godt presse din bank uden at skifte.
Danske Bank har kæmpet hårdt for at vende det negative image, som i flere år har medført massiv kundeflugt.
Danske Bank har kæmpet hårdt for at vende det negative image, som i flere år har medført massiv kundeflugt. Foto: FLINDT MOGENS/Polfoto

Mens krisen rasede oplevede danskerne, at det blev sværere at låne penge, at Danske Bank valgte de mindre bemidlede kunder fra, og at selv urimelige renter og gebyrer var noget, man måtte leve med.

Men nu, hvor optimismen er tilbage, og flere og flere oplever luft i økonomien, er det tid til at sætte et ganske særligt angreb ind.

- Nu mens økonomien skifter, og vi er på vej ud af krisen, er det virkelig på tide at gå i flæsket på sin bank, siger John Norden, der er partner i mybanker.dk, som hjælper danskerne med at finde besparelser, når de leder efter en ny bank.

- Lige nu er der en masse bankkunder, som ikke har fået fordel af, at situationen er blevet bedre, uddyber han.

Efter krisens kradsen kæmper bankerne med at tiltrække nye kunder, og helst så mange som muligt.

- Bankerne er aggressive og stjæler gerne kunder fra hinanden, men det bliver i stort omfang de eksisterende kunder, som kommer til at betale for gildet, hvis de ikke går i gang med at forhandle med deres bank, advarer John Norden.

Den tendens genkender Morten Bruun Pedersen, der er seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk. Der er flere steder at tage fat, når man vil sikre sig, at ens bank ikke udnytter en som kunde, forklarer han.

- I princippet er alt til forhandling, og det skal man huske, både når man handler med sin egen bank, eller når man ser sig om efter en ny. Et boliglån i banken kan i dén grad få et løft af et bankskifte, og hvis den nye bank reklamerer med "mellem tre og otte procent i rente", så må man bede dem forklare, hvorfor man havner på fem og ikke tre procent i rente, siger Morten Bruun Pedersen.

Netop de såkaldte "lokkerenter", der skal få nye kunder i folden, har det med at forsvinde eller kun passe til et fåtal af de kunder, som skifter.

- Danskerne er uhyre dårlige til at forhandle, men det er deres eget ansvar. Man må tænke "går den, så går den" og sætte hårdt mod hårdt, opfordrer John Norden.

Han oplever især, at banker over tid lader renter stige lidt ad gangen, og selvom kunderne får en sms eller en email om nyheden, er det de færreste, der kan gennemskue konsekvensen på stående fod. I stedet bliver lånende bare dyrere og dyrere over tid.

Netop derfor anbefaler de to eksperter, at man mindst en gang om året kigger på sine bankaftaler og sammenligner med andre pengeinstitutter for at sikre, at man ikke betaler gildet for de nye kunder, som får de gode tilbud.

Det skal du forhandle om med banken
  • Banklån til andelsboliger har ikke samme lave rente som realkreditlån. Her kan man virkelig spare penge ved at skifte bank.
  • Boligejere kan som regel spare to procent i rente på deres banklån ved at skifte bank.
  • Indhent eventuelt tilbud fra en anden bank og fremlæg det i din nuværende bank. Det giver noget at forhandle om.
  • Boligejere kan også forhandle på gebyrer for eksempelvis tinglysning.
  • Er du ikke boligejer, kan du stadig prøve at finde en anden bank, der giver bedre rente på dit forbrugslån.
  • Hold øje med om din bank øger din rente gradvist, og bed dem sætte den ned igen. Skifter du til en ny bank, så bed dem om at garantere, at de ikke øger din udlånsrente over tid.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk og mybanker.dk

 

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.