Nyhedsbrev | Opret profil | Log ind | Avisen.dk bruger cookies, læs mere herCookies & privatlivspolitik

Krisen bekymrer børnene: 9-10 årige søger job

Når mor eller far bliver fyret, påtager børn sig ansvaret for familiens haltende økonomi ved at ønske sig brugte ting og søge arbejde.

, 26. februar 2012 kl. 06:00
Start et spil på Spigo.dk
Spil
Skolebørn helt ned til 9-10 års alderen leder efter småjobs som hundelufter, når mor eller far bliver fyret og familiens økonomi er presset.
Skolebørn helt ned til 9-10 års alderen leder efter småjobs som hundelufter, når mor eller far bliver fyret og familiens økonomi er presset. Foto: Colourbox

Skolebørn helt ned til 9-10 års alderen leder efter småjobs som hundelufter, begynder at ønske sig brugte ting i fødselsdagsgave og tænker over at spare, når mor eller far bliver fyret og økonomien strammer til derhjemme.

Faktaboks

"Man risikerer, at børnene bliver unødigt bekymrede og tager et stort ansvar på sig, når man fortæller dem, at man er blevet fyret"


Lisbeth Zorning Andersen
formand for Børnerådet

 

Børn bekymrer sig nemlig så meget over forældrenes økonomiske problemer, at de føler sig forpligtet til at hjælpe forældrene med at skrabe penge sammen.

Det fortæller formanden for Børnerådet Lisbeth Zornig Andersen.

”Mange forældre er ikke bevidste om, hvor meget børn kan bekymre sig om de ting, man fortæller dem. Derfor risikerer man, at børnene bliver unødigt bekymrede og tager et stort ansvar på sig, når man forklarer dem, at man er blevet fyret,” uddyber Lisbeth Zornig Andersen.

Tre ud af fire børn hjælper til

Børnenes krisebevidsthed blev allerede bekræftet i en undersøgelse fra november 2010, som Børnerådets Børne- og Ungepanel foretog blandt 1860 4. klasses elever om børn og finanskrisen.

Den viste, at tre ud af fire børn tænker på, hvordan de kan hjælpe til med penge, når familien har økonomiske problemer.

Økonomisk lavvande hos forældrene er en velkendt bekymring blandt børn ifølge børnepsykolog Margrethe Brun Hansen. Siden finanskrisen begyndte, har hun oplevet, at flere børn bekymrer sig over, at mor eller far er blevet arbejdsløs.

”Den pludselige ændring i familiens rutiner som en fyring kan være, skaber en uro i hjemmet, som ikke har været der før,” forklarer hun og understreger, at mindre børn har brug for en genkendelig og forudsigelig hverdag.

Uroen i familien og især mellem forældrene skyldes ofte uvejr i privatøkonomien, forklarer Margrethe Brun Hansen:

”Hvis først mor eller far er blevet fyret, kan det udvikle sig til diskussioner mellem forældrene. Diskussioner der ofte involverer børnene. De kan for eksempel være nødt til at droppe en af deres fritidsinteresser for, at familien har råd til hverdagsindkøbene.”

Enighed om at sandheden skal frem

På trods af de konsekvenser en fyring kan have mener Margrethe Brun Hansen, at man skal fortælle børn, når man mister sit arbejde.

”Det er vigtigt, at forældre forklarer, hvad der er sket på en måde, som forsikrer børnene om, at det ikke er verdens undergang, og at forældrene selv har styr på det.”

Lisbeth Zornig Andersen er også fortaler for, at man skal fortælle sine børn sandheden:

”Ved at sætte børnene ind i, at der i Danmark er et helt system, der kan hjælpe dig med at få et arbejde igen, og at du selv gør noget for at finde et nyt job, kan man få det sagt på en måde, så børnene undgår at blive bekymrede.”

Undersøgelsen fra Børnerådets Børne- og Ungepanel foretaget blandt 4. klasses elever bekræfter denne tendens. Den viser, at to ud af tre børn bliver bekymrede eller kede af det, når deres forældre har økonomiske problemer.

Debat om artiklen:
For at kommentere skal du være logget på Facebook. Logges på via "Kommenter via...", genindlæs siden
NYHEDSBREV
 
Interesserer du dig for nyheder om job og arbejdsliv, så prøv Avisen.dk's nyhedsbrev!
separator
Du kan naturligvis altid framelde dig igen, og vi deler ikke din mail med andre.
Læs vores forretningsbetingelser.
© Copyright 2013, Avisen Aps
Avisen.dk er ikke ansvarlig for indhold fra eksterne Internet sites