Kongres-drama: Uvist hvor længe Dennis Kristensen er FOA-formand

FOA-kongressen skal beslutte, om Dennis Kristensen skal stoppe i foråret 2018 eller efteråret 2019. Jeg har Danmarks bedste job, siger FOA-formanden, der selv forventer at gå om halvandet år.
Jeg har Danmarks bedste job, siger Dennis Kristensen.
Jeg har Danmarks bedste job, siger Dennis Kristensen. Foto: Scanpix

Der bliver tisket og hvisket i krogene på FOA’s kongres i Aarhus, der begynder onsdag. Der er nemlig spænding omkring, hvor længe Dennis Kristensen får lov at fortsætte i spidsen for de cirka 180.000 sosuer, pædagogmedhjælpere og øvrige medlemmer af FOA.  

Dennis Kristensen har været formand for FOA i 14 år og bliver også genvalgt uden modkandidat på kongressen, der varer frem til fredag.

Men allerede om halvandet år, nemlig i februar 2018, fylder Dennis Kristensen 65 år og når folkepensionsalderen. Ifølge forbundets love skal formanden stoppe ved udgangen af den måned, hvor folkepensionsalderen indtræder, og der skal indkaldes til ekstraordinær kongres med henblik på at vælge en ny formand.

Halvandet eller tre år mere som formand

På kongressen skal de 596 delegerede stemme om flere ændringsforslag til lovene, der vil give mulighed for, at lønnede valgte i forbunds-, sektor, og afdelinger kan sidde i en hel valgperiode, selvom de har rundet folkepensionsalderen.

Hvis to ud af tre delegerede stemmer for at ændre lovene, kan Dennis Kristensen og andre lønnede ledere i FOA’s sektorer og afdelinger fortsætte på deres poster efter folkepensionsalderen og frem til næste kongres. For Dennis Kristensen vil det betyde, at han først skal stoppe i efteråret 2019.

Men forbliver lovene som i dag, stopper Dennis Kristensen i foråret 2018. Altså allerede om halvandet år.

Lovene er gode nok

Avisen.dk har talt med en stribe lokale FOA-ledere med stemmeret på kongressen. 

Formand for FOA i Aarhus, Inge Jensen Pedersen, er godt tilfreds med de nuværende love og stemmer derfor imod ændringsforslagene.

- Lovene er, som de skal være, og jeg synes ikke, at man som valgt i fagbevægelsen skal arbejde efter folkepensionsalderen. Der skal nye kræfter til, siger hun og understreger, at det ikke handler om Dennis Kristensen, men om principper. Hun vil heller ikke selv fortsætte som afdelingsformand, når hun om nogle år runder pensionsalderen.

Samme holdning har Susanne Johannsen fra FOA i Esbjerg.

- Man skal fratræde ved folkepensionsalderen. Det er mest fornuftigt, og det ved man også, når man bliver valgt, fastslår hun.

Formanden for FOA på Lolland Anne Bjerregaard har en anden opfattelse. Hun mener, at det er gammeldags at tvinge en valgt leder til at stoppe på grund af en bestemt alder.

- Jeg synes ikke, at vores love er tidssvarende, og jeg ser dem gerne lavet om, så man som udgangspunkt sidder, indtil man selv har lyst til at gå på pension, siger hun. 

Koster spidsen af en jetjager

Derudover kalder Anne Bjerregaard det uhensigtsmæssigt, at man i FOA skal indkalde til en ekstraordinær kongres for at vælge ny formand, hvis Dennis Kristensen stopper midt i en valgperiode.

- Det koster spidsen af en jetjager at indkalde til en ekstraordinær kongres. Jeg synes, at man frådser med medlemmernes penge på den måde, frem for at vente med et formandsvalg til en ordinær kongres, siger hun.

Dennis Kristensen var 49 år, da han i 2002 overtog formandsposten i FOA efter Poul Winckler, der stoppede på en ekstraordinær kongres, fordi han nåede pensionsalderen. Foto: Kristian Linnemann, Scanpix.

Dennis Kristensen blev selv valgt på en ekstraordinær FOA-kongres i maj 2002. Daværende forbundsformand Poul Winckler faldt for aldersgrænsen, og fire kandidater dystede om formandsposten på en ekstraordinær kongres på Frederiksberg.

- Jeg har kendt den præmis, siden jeg blev valgt i 2002. Sådan er vores love skruet sammen, og det har jeg været indstillet på i rigtig mange år, siger Dennis Kristensen.

Hvordan har du det med, at du ikke ved, hvordan afstemningerne falder ud på kongressen, og om du skal fortsætte halvandet år eller tre år mere som forbundsformand?

- Det har jeg det helt roligt med. Jeg har bedt de valgte her i huset sammen med mig om at undlade at blande sig i den debat. Det er ligesom, når der behandles løn, det handler om vores egne vilkår, og det synes jeg, at vi bør afholde os fra at blande os i. Det bliver ikke os, der fylder på talerstolen, når ændringsforslagene behandles, siger han.

Danmarks bedste job 

Han forventer ikke, at der vil være flertal for at ændre lovene. Og dermed har han halvandet år tilbage som formand for FOA på Staunings Plads i København.

- Det er min sidste ordinære kongres, som jeg er med til at forberede. Jeg har da i forbindelse med forberedelsen tænkt på, at det er sidste gang, jeg laver en beretning, lyder det. 

Men han vil trække i arbejdstøjet til allersidste dag, pointerer Dennis Kristensen.

- Jeg synes selv, at jeg har Danmarks bedste job, og det vil jeg også have, hvis helbredet ellers rækker frem til udgangen af februar 2018. Jeg har ikke spekuleret over, at det er pokkers. Nu handler det om af få afviklet den her kongres bedst muligt, fastslår han.

Fem kandidater til tre poster

Udover dramaet om ændring af lovene, er der også drama omkring valg af forbundssekretærer. Ved sidste kongres i 2013 blev Nanna Højlund, Inger Bolwinkel og Peter Kvist Jørgensen valgt, men siden er Nanna Højlund valgt som næstformand til LO, og de to andre er stoppet på grund af forbundets aldersgrænse.

Nu skal der vælges tre nye forbundssekretærer, og der er fem kandidater. 

Joan Prahl, konstitueret forbundssekretær, regnes som favorit til en af de tre sekretærposter.

Derudover opstiller Ken Petterson, formand for FOA afdeling 1 i København, Jens Nielsen, formand for FOA i Frederikshavn, Bodil Marker, formand for FOA Guldborgssund og Helena Mikkelsen, der indtil for nylig var FOA Ungdoms repræsentant i hovedbestyrelsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.