Kongepar møder paven til historisk markering

Pave Frans besøger i disse dage den svenske by Lund til Reformationens 500-års-markering, hvor han også skal hilse på regentparret.

For første gang siden 1989 får Skandinavien besøg af en pave.

Det sker mandag, når pave Frans besøger den sydsvenske by Lund, hvor han blandt andet skal se byens domkirke.

2017 er 500-året for, at Martin Luther fremførte en kritik af den katolske kirke med sine 95 teser i den tyske by Wittenberg, som han efter sigende slog op på Wittenberg Slotskirkes kirkedør.

Dermed opstod der en konflikt mellem kristne forkyndere, med katolikker på den ene side og nye kristne kirkegrupperinger på den anden. Den danske folkekirke er en del af den evangelisk-lutherske kirke.

I årtier har de to kristne retninger dog arbejdet på en forsoning, der skulle give en fælles forståelse for både de sorger, man har skabt for hinanden, og en taknemmelighed for de teologiske indsigter begge parter har bidraget med, som det officielt hedder.

Under markeringen af 500-året for Reformationen vil det katolske overhoved blandt andet overvære en gudstjeneste i Lund samt deltage i en katolsk messe i Malmø.

Om eftermiddagen vil den 79-årige pave sammen med det svenske regentpar besøge Kungshuset, som mellem 1578 og 1584 blev bygget af den danske kong Frederik II til biskoppen af Lund.

Sådan lyder det kortfattet fra det svenske kongehus, der ikke oplyser nærmere detaljer om topmødet mellem det katolske overhoved og det svenske kongepar.

Paven rejser tilbage til Vatikanet tirsdag den 1. november.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.