KL: Ro på, der skal nok komme flere sosu-job

Ingen grund til panik, lyder beskeden til hjemmehjælpere, der frygter at blive erstattet af robotstøvsugere og fysioterapeuter.
Pas på fusserne Jytte! Der er stadig 78.000 'gammeldags' hjemmehjælpere ansat i kommunerne, men de presses i stigende grad af sundhedsfagligt personale og 'smart velfærd', som skal hjælpe ældre med at klare sig selv.
Pas på fusserne Jytte! Der er stadig 78.000 'gammeldags' hjemmehjælpere ansat i kommunerne, men de presses i stigende grad af sundhedsfagligt personale og 'smart velfærd', som skal hjælpe ældre med at klare sig selv. FOTO: Polfoto/Ole Lind

Siden 2009 er der blevet 7.000 færre sosu-job i kommunerne. Nu viser en ny undersøgelse blandt kommunernes ældrechefer, at 28 procent forventer endnu færre hjemmehjælpere til næste år.

Læs også: Jobudsigt for 2015: Vil hyre fysser og fyre sosu'er

Kommunernes Landsforening (KL) bekræfter, at undersøgelsen afspejler den generelle udvikling i ældreplejen, som hellere vil hjælpe ældre til at klare sig selv.

Det betyder, at der i stigende grad ansættes fysioterapeuter, sygeplejersker og ergoterapeuter, mens de klassiske hjemmehjælpere er kommet i mindre høj kurs.

"Den sundhedsfaglige gruppe er den eneste faggruppe i kommunerne, der er i vækst. Det er jo udtryk for den omlægning, vi har set i ældreplejen, hvor man satser meget mere på rehabilitering, end man har gjort tidligere," siger Christian Harsløf, der er chef på social- og sundhedskontoret.

Ældrebyrden skaber job

Men selv om det ser sort ud for sosu'erne lige nu, er der ifølge KL ingen grund til panik.

"Vi står også over for, at mange medarbejdere i social- og sundhedssektoren skal pensioneres inden for de kommende år. Så på lidt længere sigt mener jeg ikke, at man skal være så bekymret for arbejdsmarkedsudviklingen inden for den her målgruppe," siger Christian Harsløf.

Bedre sundhed, højere levealder og store årgange, som når pensionsalderen, skaber et boom i antallet af ældre i de kommende år.

Fænomenet er også kendt som 'ældrebyrden', fordi det udfordrer kommunernes økonomi.

50 procent flere ældre i 2030

Allerede til næste år stiger antallet af ældre over 70 år med 27.500, og i 2030 forventes der at være 50 procent flere ældre.

Så selv om kommunerne i øjeblikket har en forkærlighed for fysioterapeuter og sygeplejersker, skal der nok blive brug for samtlige varme hænder fremover, vurderer Christian Harsløf.

"De nuværende ansættelsesmønstre er udtryk for, hvordan tingene ser ud lige præcis i det her år. Der ingen tvivl om, at vi på lang sigt får behov for alle hænder i ældresektoren," siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.