Kenya afviser blankt dansk flygtningelejr i landet

Hvorfor kan Danmark ikke beholde sine flygtninge, lyder det fra det kenyanske indenrigsministerium.
Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti foreslår at sende flygtninge fra verdens krige og konfliktområder videre til et af verdens ulande, hvis de kommer til Danmark og opnår asyl.
Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti foreslår at sende flygtninge fra verdens krige og konfliktområder videre til et af verdens ulande, hvis de kommer til Danmark og opnår asyl. Foto: ASTRID DALUM/POLFOTO

Idéen om en dansk flygtningelejr i Kenya bliver blankt afvist af det kenyanske indenrigsministerium, som har ansvaret for de mange primært somaliske flygtninge, der opholder sig i landet. Det skriver Politiken onsdag.

- Forslaget lyder nedladende og uvederhæftigt over for befolkningen i Kenya. Hvorfor Kenya? Hvorfor kan Danmark ikke beholde sine flygtninge eller bringe dem til nabolande i Europa?, siger Mwenda Njoka, talsmand for det kenyanske indenrigsministerium, til Politiken.

Dansk Folkeparti foreslog i forrige uge, at flygtninge, som opnår asylstatus i Danmark, straks bør sendes til nærområder i dansk drevne flygtningelejre. Partiet nævner specifikt Kenya til at huse de mange flygtninge fra eksempelvis Somalia.

Trods kritikken fra Kenya tror Dansk Folkeparti fortsat på danske asyllejre i eksempelvis Kenya:

- En skarp reaktion lader jeg mig ikke slå ud af, siger udlændingeordfører Martin Henriksen til Politiken.

Debatten om at begrænse antallet af flygtninge i landet skyldes en prognose, der forudsiger, at der kommer 20.000 flygtninge til Danmark i 2014. Et meget lille tal set med kenyanske øjne.

- Vi har over 800.000 flygtninge fra Somalia og Sydsudan i vores lejre i Dadaab og Kakuma. Det er åbenlyst, at Danmark ikke har grund til at begræde blot 20.000 flygtninge, siger Mwenda Njoka til Politiken.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har afvist forslagene om danske lejre i udlandet, og et ekspertudvalg under VK-regeringen konkluderede i 2009, at det ville være juridisk problematisk og dyrt at oprette lejre i ansøgernes nærområder.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.