Kæmpe shawarma-kontrol afslører: Sådan er hygiejnen
Fødevarestyrelsen kontrollerede tidligere på året samtlige danske shawarmabarer. Nu er resultatet kommet.
Lækker og nem - og heldigvis er shawarmaen ofte lavet under gode hygiejniske forhold.
Lækker og nem - og heldigvis er shawarmaen ofte lavet under gode hygiejniske forhold. Foto: SCANPIX arkiv


Den er hurtig, velsmagende og billig - og du slipper for at tage opvasken selv.

Der kan være rigtig mange gode grunde til at sætte tænderne i en shawarma. Men for nogle resulterer besøget i den lokale shawarmabiks i en voldsom omgang dårlig mave.

Sidste år blev syv mennesker smittet med de særlige colibakterie VTEC – formentlig efter at have spist shawarma. Af den grund lavede Fødevarestyrelsen tidligere i år en ekstraordinær landsdækkende kontrol hos samtlige 1.200 kebab- og shawarmabarer i Danmark.

I en pressemeddelelse fortæller styrelsen i dag om resultatet af det store shawarmatjek. Og det er heldigvis positivt. Således fik mere end otte ud af ti virksomheder en glad smiley ud af Fødevarestyrelsens besøg.

Dermed tegner resultaterne et væsentligt pænere billede af branchen end den kontrolkampagne, Fødevarestyrelsen gennemførte tilbage i 2014. Dengang var det knap syv ud af ti, der fulgte lovens bogstav.

- Vores kontrol viser heldigvis, at indsatsen for at få rettet op på butikkernes håndtering af fødevarer har virket. Men der er stadig plads til forbedring. Derfor vil vi fortsat holde øje med branchen, så de kan få minimeret risikoen for, at deres kunder får en ubehagelig bakterie som VTEC med i købet, når de bestiller en kebab eller en shawarma, siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge i pressemeddelelsen.

Mange glade smil - og enkelte sure
  • Fødevarestyrelsen har besøgt i alt 1.195 kebab- og shawarmabarer
  • Man tjekkede bl.a., om opvarmning, nedkøling og køkkenhygiejne var i orden.
  • Ved kontrolbesøgene fik personalet udleveret informationsmateriale om fødevarereglerne.
  • Knap 1.000 kontrolbesøg udløste glade smil, mens resten spændte fra den mellemglade smiley, der gives ved en indskærpelse, til den sureste smiley, der betyder, at virksomheden har fået en bøde eller er blevet politianmeldt

Kilde: Fødevarestyrelsen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.