Johanne Schmidt-Nielsen til Løkke og co: I gør livet utrygt for almindelige mennesker

Regeringen er i gang med at ødelægge det sociale sikkerhedsnet, lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører.
- Det er højrefløjens udtalte mål, at gøre afstanden så stor som muligt mellem de, der står udenfor, og de, der er indenfor, siger Johanne Schmidt-Nielsen. Og det øger utrygheden, mener hun.
- Det er højrefløjens udtalte mål, at gøre afstanden så stor som muligt mellem de, der står udenfor, og de, der er indenfor, siger Johanne Schmidt-Nielsen. Og det øger utrygheden, mener hun. Foto: Scanpix arkiv

Maskerne i sikkerhedsnettet bliver større, og almindelige mennesker må i højere grad frygte at falde igennem.

Den trussel mod lønmodtagernes tryghed og frihed er en dyster baggrund for arbejdernes internationale kampdag, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

Der er derfor masser at kæmpe for på 1. maj, siger Enhedslistens politiske ordfører.

- Afstanden mellem en tryg tilværelse og økonomisk deroute og fattigdom bliver kortere og kortere. Tidligere var det et selvstændigt mål, at du skulle kunne opretholde din tilværelse sådan nogenlunde, også selvom du blev ramt af sygdom eller arbejdsløshed.

- Nu er det højrefløjens udtalte mål at gøre afstanden så stor som muligt mellem de, der står udenfor, og de, der er indenfor, siger Johanne Schmidt-Nielsen til Avisen.dk

Det gør tilværelsen mere utryg for alle, undtagen de mest rige, understreger hun.

- Det er naturligvis dybt alvorligt for de, der er ramt af ledighed eller sygdom. Men det er også dybt alvorligt for alle andre lønmodtagere, fordi de i højere grad skal frygte ledighed og sygdom, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

1. maj-tale som 15-årig

Med skiftet til en Venstre-regering sidste år er kampen for et ordentligt socialt sikkerhedsnet blevet mere op ad bakke. Kontanthjælpsloftet er et af eksemplerne, siger hun.

- 'Kontanthjælpsloft' er sådan et rigtigt spin-ord. De får det til at lyde som om, man bare kunne få uendeligt med penge. Det er som bekendt ikke tilfældet. De har jo bare skåret i ydelserne. Dem, der bliver ramt hårdest, er den enlige mor eller far, lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun skal holde fire 1. maj-taler i år. Dagen har hun fejret hele hendes liv, de første gange fra en klapvogn i barndommen på Fyn. Senere kom der mere kamp over dagen.

Den første tale var som 15-årig 1.g’er i Ansgar Anlæg i Odense på vegne af Fyns gymnasieelever.

- Jeg var vanvittigt nervøs og talte sikkert så hurtigt, at der ikke var nogen, der kunne forstå, hvad jeg sagde, fortæller Johanne Schmidt-Nielsen.

Eliten stikker af

Efter de mange år med 1. maj, må hun konstatere, at det desværre kun er på få punkter, at tingene er gået den rigtige vej.

- Der er en dybt alvorlig tendens til, at rigdommen klumper sig sammen i toppen. En lille elite stikker af fra alle os andre. Det er bekymrende, at uligheden vokser og maskerne i sikkerhedsnettet er blevet større, siger ordføreren.

Hun undrer sig over, at man ikke kan finde politisk opbakning til at for alvor at komme social dumping til livs.

- Der burde ikke være tvivl om, at når vi bruger vores skattekroner på at bygge sygehuse og børnehaver, så skal det selvfølgelig være på danske løn- og arbejdsvilkår. Det burde heller ikke være svært at blive enige om et kædeansvar, så entreprenører ikke kan slippe uden om skat og ordentlige arbejdsforhold den vej, lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.