Thomas Buttenschøn: "1. maj minder os om, hvor meget sammenholdet betyder"

Kunstnere skal bruge deres position til at blande sig i samfundet, mener Thomas Buttenschøn, der i dag spiller til 1. maj i Fælledparken.
- Det er vigtigt at kæmpe for de værdier, vi er vokset op med: 
Fællesskabet, at stå sammen om ting, siger Thomas Buttenschøn.
- Det er vigtigt at kæmpe for de værdier, vi er vokset op med: Fællesskabet, at stå sammen om ting, siger Thomas Buttenschøn. Foto: Thomas Lekfeldt /Scanpix

Han kommer selv fra små kår og har en barsk historie bag sig.

I dag klokken 14 går han på scenen alene med sin guitar foran menneskemasserne i Fælledparken i København.

Og det passer musikeren Thomas Buttenschøn perfekt at være med til at fejre arbejdernes internationale kampdag:

- Det er en enormt betydningsfuld dag, siger han til Avisen.dk.

- Jeg voksede selv op med min far i en 2 værelses lejlighed i en lille provinsby, Gylling, og min far arbejde på fabrik. Det her handler om arbejderklassen og deres kamp – det er stadig vigtigt at markere, understreger han.

Men festdagen må for alt i verden ikke gå op i hat, briller og fadbamser, mener sangeren.

- Det er helt vildt vigtigt, at der kommer nogle politikere og siger nogle bevingede ord. Det skal ikke kun være druk, fest og ballade, lyder det fra Thomas Buttenschøn.

Han håber, at 1. maj minder folk om, hvor meget sammenholdet betyder. Og det er ikke nok, bare at fejre det, arbejderbevægelsen har opnået, og så lade stå til.

- Det er vigtigt at kæmpe for de værdier, vi er vokset op med: Fællesskabet, at stå sammen om ting. Lige nu er det også at værne om vores velfærdsstat. Nogle gange ligner det altså, at den er ved at gå i forfald, mener han.

Pligt til at blande sig

Thomas Buttenschøn udgav sin første plade ’Fantastiske mandag’ i 2006 og fik et stort hit med sangen af samme navn. Forrige år udkom den seneste og femte plade, ’Sange der ikke er til radioen’.

Han ser på ingen måde sig selv som én, der bare skal ud og underholde.

- Vi musikere er forpligtede til at blande os i samfundet. Vi er nød til at bruge den taletid og opmærksomhed, vi har fået, til noget fornuftigt, mener Thomas Buttenschøn.

For nylig har det været et hedt emne, om kunstnere skulle blande sig mere i samfundsdebatten, men for Thomas Buttenschøn er der slet ikke noget at diskutere:

- Det er for arrogant, at man ikke skal blande sig, bare fordi man har en guitar, erklærer han.

Kæmpe koncert i Zambia

Han er selv meget optaget af internationale projekter. Sidste år var han med til at holde en stor velgørenhedskoncert i Zambia, hvor over 10.000 fik en gratis billet mod at lade sig HIV-teste. De uheldige fik mulighed for behandling.

Vi musikere er forpligtede til at blande os i samfundet. Vi er nød til at bruge den taletid og opmærksomhed, vi har fået, til noget fornuftigt

Thomas Buttenschøn, der selv har mistet begge forældre til AIDS, har også oprettet en fond, der forener musik og oplysende arbejde. Han spreder blandt andet det budskab, at man med den rette medicin kan leve et normalt liv med AIDS.

Derfor er hans egne kampe knyttet mere til almen menneskelighed end til en form for arbejderkamp, fortæller han. Men han er stærkt bekymret over den store ulighed i verden.

- Flere rige får sindssygt mange penge. Jeg ved ikke præcis, hvad man kan gøre ved det, men det er sørgeligt at se på, siger sangeren, som drømmer om, at flere musikere vil bruge deres stemme til andet end underholdning:

- Jeg håber, at flere kunstnere vil stille sig op og lave oplysende arbejde. Bruge deres plads i samfundet til at vise noget af det, som måske ikke ellers kommer frem. Også alle de små nicher af musik, der er derude, så alting ikke bliver så skide ensrettet. For det sker, hvis de store mekanismer får lov at køre det hele, siger Thomas Buttenschøn.

Thomas Buttenschøn
  • 31 år, musiker og sanger
  • Gift med Cana - de har sammen sønnerne Jens og Peter
  • Underholder i dag til 1. maj i Fælledparken - det sker kl. 14 på Store Scene

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.