DEBAT

Jobcenter til ledig: Rens lokummer eller skift venner

Hvis dine venner ikke kan hjælpe dig med at finde et job, må du skifte dem ud. Ledige Cecilia fortæller om jobcentrets provokerende råd.
Finder du ikke et løntilskudsjob eller et almindeligt job snart, må vi sende dig i nyttejob, og det bliver bestemt ikke behageligt! Hvorfor skal arbejdsløse mødes med den slags trusler, spørger ledige Cecilie.
Finder du ikke et løntilskudsjob eller et almindeligt job snart, må vi sende dig i nyttejob, og det bliver bestemt ikke behageligt! Hvorfor skal arbejdsløse mødes med den slags trusler, spørger ledige Cecilie. FOTO: Søren Elkrog Friis / Arkiv

Det er ydmygende at være ledig, at falde ud af dagpengegrænsen og føle, at man selv og ens uddannelse er værdiløs. Sådan skriver 32-årige Cecilia Banfi i et debatindlæg på Information.dk.

Selvom hun har sendt over 150 ansøgninger i løbet af de sidste par måneder, har hun ikke fået job. For at klare sig, har hun været nødt til at flytte hjem til sine forældre. Men det værste er den måde, jobcentret rådgiver på, skriver Cecilia.

Blandt andet bliver nyttejob brugt som en trussel, og rådgiveren understreger, at det bliver et ubehageligt arbejde med at skrubbe toiletter, og at det på ingen måde vil hjælpe hende tættere på arbejdsmarkedet.

"Dine venner er ikke gode nok"

Cecilia, der har en universitetsuddannelse, er også blevet opfordret til at finde nogle andre venner, hvis hun ikke kan bruge sine nuværende venskaber til at komme i arbejde.

"Jeg kom ud fra mødet med stærk kvalme: Vi lever åbenbart i et samfund, som belønner den opportunistiske virketrang. Men kan man se sine nye venner i øjnene, hvis det eneste formål med deres tilstedeværelse er at 'skaffe én et job'?" spørger hun i debatindlægget.

De ydmygende lokummer?

Indlægget har skabt debat på Information.dk - blandt andet om nyttejob, men også om, hvorvidt det er fair at sige, at det er ydmygende at gøre toiletter rene.

"Der er nok forskellige indstillinger til, hvad der er mest ydmygende. Jeg har skrubbet mange toiletter i mit lit. Det skræmmer mig ikke. Hvad der derimod virker ydmygende på mig, er at tigge om at få lov at arbejde gratis i en virksomhed," skriver Lise Lotte for eksempel, mens Per ser anderledes på det:

"Det er fint nok at gøre toiletter rent - men det skal være til overenskomstmæssig løn, med alle faglige og sociale rettigheder - alt andet er simpelthen noget svineri," skriver han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.