S erkender brøler: It-koks må ikke stjæle tid fra ledige

Nyt software har lagt 86 jobcentre ned siden nytår. Der er altid en risiko ved nye it-systemer, lyder det nu fra Socialdemokraterne.
Introduktionen af et nyt modul til de eksisterende it-systemer betyder, at mange ansatte på jobcentrene har arbejdet i blinde siden nytår.
Introduktionen af et nyt modul til de eksisterende it-systemer betyder, at mange ansatte på jobcentrene har arbejdet i blinde siden nytår. FOTO: Scanpix arkiv/Jakob Dall

Introduktionen af et nyt modul til de eksisterende it-systemer har skabt vild forvirring på landets jobcentre siden nytår.

LÆS OGSÅ: Amanda 2.0? Nyt it-system skaber vildt kaos på jobcentre

Ansatte arbejder i blinde og arbejdsløse får dårligere hjælp, fordi it-systemet er fyldt med fejl.

Systemudvikleren KMD havde på forhånd orienteret Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om, at introduktion af det nye modul på nuværende tidspunkt ville skabe problemer.

LÆS OGSÅ: It-kaos på jobcentre: Styrelse gav grønt lys trods advarsler

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra styrelsens chef, beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S).

Avisen.dk ville ellers gerne have spurgt ham, om det er okay at sende et nyt system ud til jobcentrene, når man på forhånd ved, at det vil skabe kaos.

Ministerens partikammerat, arbejdsmarkedsordfører Lennart Damboe-Andersen, anerkender dog, at situation er uheldig.

- Det nytter selvfølgeligt ikke noget, hvis udrulningen af et nyt it-system giver så mange problemer, at det tager tid fra ledige. Den slags systemer skal selvfølgeligt bare grundlæggende fungere, siger han.

Støttepartier kræver svar fra ministeren

Problembarnet hedder KMD Momentum, og er en tilbygning til de systemer, der anvendes på 86 ud af de 94 danske jobcentre. It-modulet skal understøtte regeringens reform af beskæftigelsessystemet, og derfor har KMD haft ekstraordinært travlt med at blive klar til tiden.

Lennart Damboe-Andersen udtrykker dog fuld tillid til, at styrelsen og KMD nok skal få det nye system til at virke i en fart.

- Der er altid en risiko forbundet med udvikling og udrulning af it-systemer, især når det er til alle landets kommuner. Når det er sagt, er det selvfølgelig ikke acceptabelt for jobcentrene, at it-understøttelsen ikke har været tilfredsstillende. Som jeg kan forstå, er styrelsen yderst opmærksom på at yde maksimal støtte til de kommunale it-leverandører, så problemerne kan blive løst, siger han.

Både SF og Enhedslisten har nu bedt Henrik Dam Kristensen (S) redegøre for Beskæftigelsesministeriets rolle i indfasningen af det fejlplagede it-system.

- Det virker som meget dårlig planlægning. Det er ministerens overordnede ansvar, og derfor også hans ansvar, at jobcentrenes tid nu bliver brugt på en uendelig ineffektiv måde, og at de arbejdsløse får dårligere hjælp, end de burde få, siger arbejdsmarkedsordfører fra SF, Eigil Andersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.