Joachim B's vælgere har rekord i ønske om ulighed

Folk, der sætter kryds ved Liberal Alliance, er i en liga for sig, når det gælder holdningen til ulighed i samfundet.
For mig er målet at velstanden øges, så alle bliver løftet højere op, siger han.
For mig er målet at velstanden øges, så alle bliver løftet højere op, siger han. Martin Sylvest/Scanpix

Hvor stor forskel skal der være på rig og fattig? 1.050 danskere blevet bedt om at fordele værdierne i samfundet.

Resultatet viser, at Liberal Alliances vælgere lægger sig i front som dem, der ønsker mest ulighed.

Mens Venstres og Konservatives vælgere er tæt på at være enige i at ønske lidt mere ulighed i samfundet end nu, så rykker Liberal Alliances vælgere fra dem.

Det viser en ny undersøgelse lavet for Avisen.dk og Ugebrevet A4 af phd.studerende Esben Høgh fra Købehavns Universitet og analysefirmaet YouGov.

1.050 danskere er blevet spurgt til, hvordan de mener fordelingen af indkomst, formue eller bør være. Det er blevet til en rangordning af, hvem der ønsker mest ulighed.

Her er Liberal Alliances vælgere helt i en liga for sig.

Joachim B.: Velstand vigtigere end rigdom

Når det kommer til ønske om ulighed i samfundet, er der lige så lang afstand fra Liberal Alliances vælgere til Venstre og Konservative, som der er fra Venstre og konservative til Socialdemokraterne og Radikale.

Det er Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance godt tilfreds med. Han ser resultatet som udtryk for, at hans vælgere ønsker mindre af den omfordeling, der nu sker via skatterne.

- For nogle mennesker er høj lighed i sig selv et mål. For mig er målet at velstanden øges, så alle bliver løftet højere op, siger han.

For ham er det i orden, at afstanden mellem de rigeste og de fattigste bliver større. Hvis bare alle får mere, så de laveste indkomster også får en højere levestandard. Det, mener han, er mere vigtigt end lighed i sig selv.

- Afghanistan er et af de mest lige lande i verden, men jeg kunne ikke tænke mig at være fattig der, siger Joachim B. Olsen.

Enhedslisten ligger ikke overraskende i bunden i forhold til at ønske social ulighed i samfundet. Tæt ved SF.

Socialdemokraterne og Radikale Venstre er nærmest enige og lidt derfra kommer Dansk Folkeparti.

DF-vælgere både røde og blå

Dansk Folkepartis vælgere er lidt tættere på at være enige med Radikale end med de blå, når der kommer til at fordele formuer og indkomster i samfundet.

Karin Nødgaard er ordfører for social ulighed for Dansk Folkeparti, og hun mener ikke, at DF-vælgernes holdning i undersøgelsen er dækkende for den politik partiet faktisk fører.

- DF er så afgjort mere lighedssøgende end Radikale i praktisk politik såvel som i holdningstilkendegivelser. På fordelings- og socialpolitikken flugter Dansk Folkeparti meget mere med Socialdemokraterne, siger Karin Nødgaard.

Hun forklarer Dansk Folkeparti-vælgernes placering i undersøgelsen med, at partiets vælgerkorps er sammensat af vælgere i bredeste forstand, nogle betragter sig som blå, andre som røde.

Debatten om Fattig-Carina

- I de 10 år, DF støttede en VK-regering og indgik stribevis af aftaler med både den og andre partier, sikrede DF lighed blandt andet ved ret konsekvent at få målt, hvad effekten af forslag har på den sociale-ulighed. Det har den siddende regering for eksempel afvist at gøre,” siger hun.

Rune Stubager er valgforsker ved Aarhus Universitet. Han siger, at der generelt er bred opbakning til velfærdsstaten, og det den koster. Kun delaspekter, der koster den enkelte penge, har de senere år fået mindre støtte.

Han er ikke overrasket over, at Liberal Alliances vælgere, er den gruppe, der stikker mest ud i forhold til at ønske ulighed.

- Det er det parti, der tydeligst har markeret, at det ikke ser så voldsomt et problem i øget økonomisk ulighed i samfundet og har taget nogle opgør, for eksempel om Fattig-Carina, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.