Hvem skal have mere: Fattige børn eller ledige?

Radikale Venstre vil hellere bruge kræfterne på at hjælpe Danmarks fattige børn end arbejdsløse uden dagpenge. Men det er to sider af samme sag, mener flertal ifølge ny undersøgelse.
De Radikale står i regeringen vagt om, at dagpengereformen ikke rulles tilbage. Finansminister Bjarne Corydon (S) har dog også på forhånd afvist at hjælpe udfaldsramte i forbindelse med finansloven.
De Radikale står i regeringen vagt om, at dagpengereformen ikke rulles tilbage. Finansminister Bjarne Corydon (S) har dog også på forhånd afvist at hjælpe udfaldsramte i forbindelse med finansloven. FOTO: Polfoto/Jens Dresling

Lige nu forhandler regeringen finanslov med SF og Enhedslisten, som kræver mere hjælp til ledige, der er blevet ramt af dagpengeforringelserne.

Men kravet er indtil nu blevet blankt afvist. Allerede i september slog den radikale leder Morten Østergaard fast, at Danmarks 8.000 fattige børn er vigtigere end ledige med lommesmerter.

Men det er de færreste danskere, der køber det radikale argument.

58 procent mener, at fattige voksne og fattige børn er to sider af samme sag. Og 33 procent mener, at arbejdsløshed stadig er et stort problem og ikke skal ignoreres.

Det viser en ny meningsmåling udført af Wilke for Avisen.dk blandt 611 danskere.

Børns Vilkår er heller ikke enige med Radikale Venstre.

"Det er ikke et enten-eller. Der går en lige linje fra reglerne om dagpenge og kontanthjælp til fattigdom i familien, som også rammer børnene," siger direktør Rasmus Kjeldahl.

Venstrefløjen kræver mere hjælp

Heller ikke Socialdemokraterne mener, at det giver mening at prioritere fattige børn frem for ledige.

"Hvad er højest, Rundetårn eller et tordenskrald? Det kan man ikke svare på. Vi må jo forholde os til de problemstillinger, der er," siger arbejdsmarkedsordfører Lennart Damsboe-Andersen.

Han påpeger, at regeringspartierne i fællesskab har besluttet at nedsætte en dagpengekommisssion, som skal komme med forslag til ændringer af dagpengesystemet.

"Så man kan jo ikke lægge den i graven, som han (Morten Østergaaard, red.) gør der," siger Lennart Damsboe-Andersen.

Ikke en afledningsmanøvre

Radikale Venstre var i 2010 med til at vedtage halveringen af dagpengeperioden fra fire til to år samt en fordobling af genoptjeningsretten.

Den radikale gruppeformand Camilla Hersom understreger, at politik handler om at prioritere.

"Vi har allerede gjort en hel del for at få dagpengereformen til at lande blødere. Derfor mener vi, at vi bør prioritere de allermest udsatte, herunder især de børn, som stadig i dag vokser op i fattigdom," siger hun.

Camilla Hersom afviser, at det nyudråbte fokus på fattige børn er en afledningsmanøvre for at undgå at tale mere om dagpengeproblemet.

"Jeg vil på ingen måde forkleje, at det kan være en stor udfordring at være ledig. Men ledige, som opbruger retten til dagpenge, og måske oven i købet deres ret til midlertidige ydelser, har mange mange flere ressourcer, end de mennesker, der har siddet fast i kontanthjælpssystemet i årevis. Hvis vi skal prioritere en indsats, synes vi, at man skal løfte fra bunden," siger den radikale gruppeformand.

Børns Vilkår er enige så langt, at børn af kontanthjælpsmodtagere er mest udsatte, men efterlyser et konkret udspil fra De Radikale om, hvordan de vil hjælpe de 8.000 fattige børn.

"Det er svært at forholde sig til, når der ikke er noget konkret udspil. Men hvis man kan samle familier op, før de bryder sammen, undgår man, at børn kommer ud i fattigdom, og ofte undgår man også, at de bliver i så elendig forfatning, at samfundet skal bruge mange millioner på at få dem rettet op igen," siger direktør Rasmus Kjeldahl.

Fattige børn VS. arbejdsløse

 

Den radikale leder Morten Østergaard mener, at der er gjort nok for og snakket nok om arbejdsløse. Han vil hellere bruge kræfterne på at hjælpe de 8.000 fattige børn i Danmark. Er du enig?


  • Ja, fordi fattige børn er vigtigere end arbejdsløse - 7 pct.
  • Hverken/eller, fordi begge problemer er vigtige eller to sider af samme sag - 58 pct.
  • Nej, arbejdsløshed er stadig et stort problem og skal ikke ignoreres - 33 pct.
  • Ved ikke - 2 pct.

 

Kilde: Wilke for Avisen.dk. 611 adspurgte i september

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.