Hjort: De arbejdsløse med børn er problemet

Det er de kontanthjælpsmodtagere, som har børn, der skal rammes med Venstres nye kontanthjælploft. Det er nemlig dem, der ikke er motiverede nok til at tage et lavtlønnet job, siger Claus Hjort Frederiksen.
Det er arbejdsløse med børn, som Venstre vil skære i ydelserne til. De har nemlig ikke motivation nok til at søge job, mener Claus Hjort Frederiksen.
Det er arbejdsløse med børn, som Venstre vil skære i ydelserne til. De har nemlig ikke motivation nok til at søge job, mener Claus Hjort Frederiksen. Scanpix / modelfoto

Det er især kontanthjælpsmodtagere med børn, der ikke er motiverede til at komme i arbejde. Sådan lød det fra Venstre-politikeren Claus Hjort Frederiksen i Debatten på DR2 torsdag aften.

Her tørnede flere politikere og samfundsdebattører sammen for at diskutere, hvorvidt det kan betale sig at være arbejdsløs, efter en uge domineret af Venstres debat om størrelsen på ydelserne til kontanthjælpsmodtagere.

Claus Hjort Frederiksen, der er tidligere beskæftigelsesminister, understregede flere gange, at Venstre ikke vil sænke kontanthjælpen, men lægge et loft over de samlede ydelser - det vil sige børnepenge, boligsikring og friplads i institution.

Flere børn, flere ydelser, mindre motivation

Det fik Debattens vært, Clement Kjærsgaard, til at gå Hjort på klingen med spørgsmålet, om det især er børnefamilier, Venstre vil ramme med loftet.

- Ja, for der er problemet særligt stort, lød svaret fra Venstre-manden.

Især kontanthjælpsmodtagere med børn har ikke incitament eller motivation til at tage et job, fordi de modtagere flere ydelser fra det offentlige end dem uden børn, er Claus Hjort Frederiksens argument.

- Det er klart, hvis du har offentlige ydelser, der sammenlagt nærmer sig en halv million, så er der et problem, sagde han i Debatten.

Flere har kritiseret Venstres kampagne for netop at regne børnepenge, boligsikring og institutionsplads med i kontanthjælpmodtageres ydelser, da folk i arbejde netop også kan få de ydelser.

Ikke et liv i sus og dus

En af dem er Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten, der også deltog i torsdagens debat.

- Altså, grunden til at man får flere børnepenge, hvis man har flere børn, og det gør man jo i øvrigt uanset om man er på kontanthjælp eller dagpenge eller er Clement Kjærsgaard, det er jo, at det koster flere penge at have flere børn. Og i øvrigt at vi som samfund ønsker, at børn skal have gode livsvilkår, uanset om deres forældre er i arbejde, sagde hun i Debatten.

Derudover kritiserede hun Claus Hjort Frederiksens antagelse om, at arbejdsløse kan vælge at blive hjemme på sofaen, hvis ikke de tjener nok på at tage imod et job.

- Man kan jo ikke bare vælge at få kontanthjælp. Man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, man skal søge arbejde, man skal tage imod arbejde, og efter tre måneder kommer man i nytteaktivering. Det vil sige at man arbejder 37 timer for kontanthjælpen. Det er altså ikke et liv i sus og dus, lød det fra den markante Enhedsliste-politiker.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.