Hjælp til nedslidte slagteriarbejdere og pædagoger i fare

De særlige indsatser for nedslidningstruede brancher bliver sparet helt væk, hvis regeringen får sit finanslovsforslag igennem. Det kan gå ud over omkring en million lønmodtagere, advarer kritikere.
Arbejdstilsynets særlige indsats i eksempelvis daginstitutioner, slagterier og hjemmeplejen kan snart være fortid. Det kan ramme omkring én million lønmodtagere i de nedslidningstruede brancher.
Arbejdstilsynets særlige indsats i eksempelvis daginstitutioner, slagterier og hjemmeplejen kan snart være fortid. Det kan ramme omkring én million lønmodtagere i de nedslidningstruede brancher. Foto: Scanpix/arkiv

Netop nu bliver næste års finanslov forhandlet på plads. I Arbejdstilsynet holder de ansatte vejret, for finansloven kan rive tæppet væk under nogle af deres indsatser.

Det drejer sig blandt andet om tilsynets vejledende indsatser i 18 nedslidningstruede brancher.

Den særlige indsats i eksempelvis daginstitutioner, slagterier og hjemmeplejen kan således snart være fortid. Det kan ramme omkring én million lønmodtagere, som ifølge en opgørelse fra Arbejdstilsynet arbejder i de nedslidningstruede brancher

- Besparelserne bekymrer mig meget, siger arbejdsmiljøansvarlig i 3F, Ulla Sørensen.

De særlige tilsynsindsatser skal beskæres med 31 millioner kroner i 2016 og fjernes helt i 2017, fremgår det af finanslovsforslaget.

Dermed ryger de 50 millioner kroner, som den tidligere regering havde afsat til de særlige tilsynsindsatser i nedslidningstruede brancher.

Farvel til dialogen

Når arbejdstilsynet banker på døren hos en virksomhed, er det ikke altid uanmeldt med henblik på at uddele sanktioner og påbud.

Siden 2007 har nogle særlige indsatser været et supplement til de almindelige tilsyn.

I stedet for kontrol er de særlige indsatser sat i verden for at skabe dialog mellem virksomheder og Arbejdstilsynet.

Det betyder, at første gang, Arbejdstilsynet kommer på besøg, er det udelukkende for at vejlede i, hvordan man på arbejdspladsen kan forebygge fysiske og psykiske skader. Derimod er det andet besøg et almindeligt og uanmeldt kontrolbesøg.

I 3F har man positive erfaringer med Arbejdstilsynets særlige indsats i nedslidningstruede brancher, forklarer Ulla Sørensen.

- Vi har arbejdsgivere, som har en interesse i at forbedre arbejdsmiljøet, men som skal have det kærlige skub til at komme videre. Derfor er det en kærkommen gave, at der netop kommer nogle, som har fokus  – på den gode måde – på at tilrettelægge arbejdet, så der ikke sker nedslidning. Det frygter jeg kommer til at se sløjt ud fremadrettet, siger hun.

Kan blive en dyr besparelse

At det netop er de forebyggende tilsyn, der nu står til at forsvinde, er slet ikke den rigtige vej at gå, mener Flemming Overby, der er bestyrelsesmedlem i ’Konsulenterne i Arbejdstilsynet’.

- Man ved, at arbejdsulykker og -lidelser koster samfundet mellem 60-80 milliarder om året. Og kører man den her besparelsesplan igennem, vil udgifterne øges. Det kommer til at koste samfundet rigtig mange penge – langt mere end de 93 millioner kroner, man vil spare på Arbejdstilsynet, siger han.

Også i 3F er man utryg ved, hvilke konsekvenser besparelserne kan få, fortæller Ulla Sørensen.

- Hvis ikke vi får gjort noget forebyggende, så vil 3F’erne ikke kunne blive længere på arbejdsmarkedet, som politikerne kræver, siger hun.

Hver fjerde 3F’er har forladt arbejdsmarkedet, når de er omkring 60 år, som følge af førtidspension eller tidlig død, viste en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fra januar i år.

Dansk Byggeri støtter besparelser

Arbejdstilsynet skal forberede sig på ikke længere at få ekstrabevillinger, hvis det står til arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen. Det kan frigøre ressourcer til at fokusere på virksomheder, som har problemer, frem for alle landets virksomheder, mener hun.

- Derfor støtter jeg tanken om besparelser i Arbejdstilsynet, men jeg er opmærksom på, at der er udviklet gode tilsynsmetoder i nedslidningstruede brancher med mere tid og fokus på dialogen. Det er mit håb, at man vil tage erfaringerne fra de tilsyn med over i de risikobaserede tilsyn, når man nu ved, at de virker, siger hun.

DF: Dumt at fjerne særlige indsatser

I Dansk Folkeparti mener beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted, at det vil være uheldigt at fjerne de særlige indsatser. Derfor har han bedt sin kollega René Christensen, der er partiets finansordfører, om at kæmpe imod besparelserne på Arbejdstilsynet.

- Der er da nogle af de her ting, som forebyggelsen af vold mod sundhedspersonale, som vi skal gøre alt for at få trukket af bordet, siger han til Avisen.dk.

René Christensen ønsker ikke at kommentere sagen, men han har tidligere i flere medier erklæret sig klar til at sikre Arbejdstilsynet penge til at kunne fortsætte deres arbejde på nuværende niveau i 2017.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.

De 18 nedslidningstruede brancher:

Anlægsarbejde

Daginstitutioner

Døgninstitutioner og hjemmepleje

Elektronik

Frisører og anden personlig pleje

Færdiggørelse af byggeri

Landbrug, skovbrug og fiskeri

Metal og maskiner

Nærings- og nydelsesmidler

Opførelse og nedrivning af byggeri

Plast, glas og beton

Politi, beredskab og fængsler

Rengøring

Slagterier

Tekstil og papir

Transport af passagerer

Transportmidler

Træ og møbel

Kilde: Arbejdstilsynet

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.