Advarsel: Her rammer nedskæringer det psykiske arbejdsmiljø

Socialpædagogerne bliver i stigende grad psykisk syge af deres arbejde. Derfor er det dybt bekymrende, at regeringen vil spare på arbejdsmiljøområdet, lyder opråbet fra deres fagforening.
Socialpædagogerne risikerer at miste hjælp til at forebygge psykiske arbejdsskader.
Socialpædagogerne risikerer at miste hjælp til at forebygge psykiske arbejdsskader. Foto: Iris/Scanpix/Arkiv

Et dårligere psykisk arbejdsmiljø på blandt andet døgninstitutioner kan blive konsekvensen, hvis regeringen fjerner indsatser i Arbejdstilsynet.

Den advarsel kommer fra socialpædagogernes fagforening, skriver fagbladet Socialpædagogerne.

I dag er gruppen allerede hårdt presset i forhold til det psykiske arbejdsmiljø. Det viser sig blandt andet ved, at flere socialpædagoger anmelder psykiske sygdomme og arbejdsulykker.

Derfor er det helt hen i vejret, at finanslovsforslaget lægger op til betydelige besparelser på arbejdsmiljøområdet, mener næstformand i Socialpædagogernes Landsforbund (SL) Marie Sonne.

Allerede fra næste år får Arbejdstilsynet 37 millioner kroner mindre at føre tilsyn for end i år. Og i 2017 skal tilsynet holde øje med forholdene på de danske arbejdspladser for 50 millioner kroner mindre.

Onsdag kunne Avisen.dk afslører, at de særlige indsatser for nedslidningstruede brancher bliver sparet helt væk, hvis regeringen får sit finanslovsforslag igennem.

"Stort tilbageskridt for arbejdsmiljøet"

Hvis de særlige indsatser bliver sparet væk, fjerner man også nogle vigtige indsatser rettet mod psykisk arbejdsmiljø, advarer SL's næstformand.

– At der nu skal skæres i tilsynene, er bekymrende i sig selv. Men vi ved, at arbejdspladserne også har rigtig stor glæde at de tilbud om for eksempel rådgivning og forskellige værktøjer, som Arbejdstilsynet stiller til rådighed, siger Marie Sonne til fagbladet Socialpædagogerne.

Også professor og arbejdsmiljøforsker på Aalborg Universitet, Peter Hasle er bange for, hvilke konsekvenser regeringens sparekniv får.

– Jeg ser det alt andet lige som et stort tilbageskridt for arbejdsmiljøet. Når man skærer ned på tilsynsindsatsen med cirka 20 procent, så er det helt urealistisk at forvente den samme effektivitet og de samme resultater som før, siger han til Socialpædagogerne.

Boom i anmeldelser

Vold, bid, stik og psykisk chok er blandt årsagerne til, at et stigende antal af socialpædagoger får arbejdsskader.

Tre ud af fire af de erhvervssygdomme, som socialpædagoger anmeldte til Arbejdsskadestyrelsen i 2014, drejede sig om psykiske sygdomme. Og anmeldelserne er steget med 70 procent siden sidste år.

De dystre tal stammer fra en helt ny undersøgelse fra SL.

Beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, Bent Bøgsted, har tidligere sagt til Avisen.dk, at det er dumt at fjerne de særlige indsatser, da de blandt andet forebygger vold mod sundhedspersonale.

Siden 2013 har Arbejdstilsynet gennemført en række tilsynsindsatser, som udelukkende har skulle gavne det psykiske arbejdsmiljø.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.