Her er vitaminbomben, der også kan beskytte mod kræft

Det er ikke alle, der har lært at elske broccoli, men faktisk er det én af de sundeste grøntsager vi har – og så mætter den langt bedre end de fleste andre. Bliv klogere på broccolien lige her.
Broccolien er en af de sundeste madvarer - men hvorfor egentligt? Få svaret her.
Broccolien er en af de sundeste madvarer - men hvorfor egentligt? Få svaret her. Scanpix / arkiv

Broccoli er grøntsagernes Rolls Royce, fordi den er hurtig og let at tilberede. Den ser drøngodt ud i salaten. Samtidig er det en fornøjelse at bide i dens sprøde blomst, og så kan den beskytte mod kræft.

’Broccolien giver også tilstrækkelig fylde til, at man rent faktisk kan blive behageligt mæt i flere timer på en salat med broccoli og andre gode ting som for eksempel nødder, avocado, fennikel, og ærter,’ forklarer Magasinet Q’s ernæringsterapeut Tine Grandjean.

Får du nok D-vitamin - eller kunne du trænge til et tilskud? Læs mere på Q.dk.


Endelig indeholder broccoli, og i det hele taget de korsblomstrede grøntsager (broccoli, blomkål, rosenkål, rucola, majroe, brøndkarse, sennep) isothiocyanater og glucosinolater, som ved flere studier har vist at hæmme udviklingen af kræft, da de stimulerer kroppens eget afgiftningssystem.

Afgifter og virker mod kræft

Broccoli er rig på carotenoider, der omdannes til A-vitamin, som styrker vores slimhinder og vores immunforsvar. De har også kraftig antioxidanteffekt. Det vil sige, at de medvirker til daglig afgiftning og vedligeholdelse af vores celler, lyder det fra Tine Granjean.

Må vi spise kulhydrater eller hvad? Få svaret på Q.dk

’Broccoli er også rig på folsyre, som er en meget vigtig vitamingruppe for et sundt nervesystem og kredsløb.
C-vitamin, svovl, jern og kalk er nogle af de mange livsvigtige næringsstoffer, broccolien skænker den, som spiser den,’ forklarer hun.

Udover at indeholde gode fibre, så er broccolien også rig på proteiner. Derfor er den fremragende, når du vil sikre dig nok proteiner og samtidig nøjes med små mængder kød.

Redaktionen, Q.dk, Aller media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.