Her er Årets Arbejdsplads: Ansatte leder sig selv

Ansatte i afdeling under Silkeborg Kommune er så gode til at lede sig selv, at de lige har fået prisen som Årets Arbejdsplads. Dejligt at være sin egen chef, siger specialarbejder.
Ansatte i Entreprenørgården får i stor grad lov til selv at styre deres arbejde med blandt andet at passe grønne områder. Det medvirker til, at de nu er kåret som Årets Arbejdsplads. 
Ansatte i Entreprenørgården får i stor grad lov til selv at styre deres arbejde med blandt andet at passe grønne områder. Det medvirker til, at de nu er kåret som Årets Arbejdsplads.  Arkivfoto: Entreprenørgården/Silkeborg Kommune.

Det er dejligt selv at kunne få lov at planlægge sin arbejdsdag og tage ansvar.

Sådan er det for de cirka 150 ansatte på Entreprenørgården i Silkeborg. De arbejder i selvstyrende grupper. Og det er så stor en succes, at Entreprenørgården lige er blevet kåret som Årets Arbejdsplads.

Bag kåringen står fagforbundet 3F, som nu har uddelt den eftertragtede pris for 24. gang. Det er medarbejdernes pris af deres arbejdsplads, for det er kun dem, der kan indstille til prisen. 70 virksomheder var indstillet.

De ansatte på Entreprenørgården arbejder med at passe veje, idrætsanlæg, natur, parker og andre grønne områder i Silkeborg Kommune.

Sin egen chef

Det specielle ved Entreprenørgården er måden, man tilrettelægger arbejdet på. Det fortæller fælles-tillidsrepræsentant og specialarbejder Ronni Kjær Laumann.

- Vi arbejder i selvstyrende teams, hvor vi  selv skal finde ud af, hvordan vi får gjort arbejdet. Det er dejligt på den måde at være sin egen chef, fortæller Ronni Kjær Laumann.

Han kører rundt med en stor fejebil i midtbyen af den østjyske by.

- Vi er en syv-otte stykker i mit team. Vi kører med fejebil, tømmer skraldespande og laver noget inden for brolægning. Vi passer i høj grad os selv og ledelsen, som vi har et godt samarbejde med, blander sig stort set kun, hvis noget går galt, fortæller Ronni Kjær Laumann og fortsætter:

- Det hele foregår ud fra en holdning om, at det er os, der har fingrene i jorden, som ved bedst.

Udover selvledelse og godt samarbejde roser Ronni Kjær Laumann sin arbejdsplads for at være god til at tilrettelægge arbejdet.

- Vi er allesammen udstyret med en iPhone, hvor vi via en app kan se arbejdsopgaver, registrere timer og meget andet. Det gør, at jeg som regel kan gå direkte i gang med dagens opgaver uden først at skulle møde op på kontoret, fortæller Ronni Kjær Laumann.

Det svarer sig

Entreprenørgården arbejder som en selvstændig kommunal virksomhed.

Det betyder, at den skal kunne matche private firmaer - for eksempel anlægsgartnere og entreprenør-firmaer - på prisen. Og at man ikke kan gå ud fra, at alle institutioner under Silkeborg Kommune vælger at bruge Entreprenørgården.

- Vi har haft den glæde, at nogle opgaver, der har været løst hos private firmaer, er kommet tilbage til os, fordi vi har kunnet gøre det både billigere og bedre, fortæller chefen for Entreprenørgården, Asbjørn Dam Jørgensen.

Faktisk går det så godt for Entreprenørgården, at virksomheden er vokset fra rundt regnet 135 ansatte i 2007 til nu cirka 150.

- De fleste andre kommuners vej- og parkafdelinger har måtte skære ned de senere år eller har bevaret status quo. Når det går bedre for os, er det kun fordi, vi gør det bedst og billigst for Silkeborg Kommune, siger Asbjørn Dam Jørgensen.

En af kilderne til succesen er, at der er få ledere i Entreprenørgården.

- Vi har kun tre formænd, som hver især har cirka 45 mænd under sig. Andre steder har formændene kun halvt så mange mænd under sig.

- Når det kan lade sig gøre med få formænd, er det fordi, vores medarbejdere kan finde ud af langt det meste selv. De behøver ikke en chef, som hele tiden fortæller dem, hvad de skal og ikke skal, siger Asbjørn Dam Jørgensen.

Kilde til inspiration

Formanden for 3F, Per Christensen, har netop uddelt prisen til Årets Arbejdsplads. Ud over æren får medarbejderne på Entreprenørgården 25.000 kroner til at forsøde hverdagen med.

Ved uddelingen sagde Per Christensen henvendt til medarbejderne på Entreprenørgården:

- Bliv ved med at lade de gode ideer vokse frem. Organisationer kommer langvejs fra for at høre, hvordan I kan få det med at lede jer selv til at hænge sammen.

- I er gode til at planlægge over hele året og at komme på videreuddannelse, når vinteren gør ordrebogen tyndere.

Tillid gavner

Derudover sagde Per Christensen:

- Når Entreprenørgården nu kan modtage æren som vinder af Årets Arbejdsplads 2015, er det i den grad et signal om, at ja, vi kan jo godt!

- Som ledelse: Ja, vi kan give jer tillid og ansvar: I leverer!

- Som medarbejdere: Når indflydelsen er stor, så præsterer vi. Ikke til gavn for den enkelte, men for kunderne og for den helhed, vi repræsenterer.

Hvis du vil læse mere om vinderen, kan du læse artiklen her.

To virksomheder fik hver en anden plads i 3F's konkurrence. Det drejer sig om støberiet Vald. Birn A/S i Holstebro og Taxakontoret på Drejervej i København.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.