Helt vildt: Så lille er forskellen på håndværkeres sorte og hvide timeløn

Der er ikke så stor forskel på, hvor meget håndværkere tager i timen, ligemeget om der arbejdes sort eller hvidt.
Der er ikke synderlig stor forskel på håndværkeres hvide og sorte timeløn.
Der er ikke synderlig stor forskel på håndværkeres hvide og sorte timeløn. Foto: Scanpix/arkiv

Danske håndværkeres sorte timeløn er så høj, at den nærmest er identisk med den hvide løn.

Det skriver Finans.

Det er en ny analyse fra Rockwool Fonden, der på baggrund af svar fra 1.877 danskere, som har købt sort arbejde, kortlægger prisforskellen på sort og hvidt arbejde.

Elektrikere, tømrere, malere og vvs'ere får mellem 85 og 93 procent af deres hvide løn, når de arbejder sort, og scorer dermed en høj gevinst, fordi de ikke betaler skat. Helt i top er frisører, der får 98 procent af deres hvide løn.

Tallene overrasker forskningschef i fonden Jan Rose Skaksen:

"Det er en ret høj ydelse for håndværkere, og når køberen betaler så meget, ville det formodentlig alligevel blive lavet som hvidt. På den måde er det simpelthen et tab for statskassen," forklarer han over for Finans.

Hos Dansk Byggeri bemærker erhvervspolitisk chef Torben Liborius, at den hvide timeløn formentlig kun udgør halvdelen af kundens (hvide) timepris, og derfor er det for snævert at se på lønningerne alene.

Han påpeger samtidig, at mens det faglærte sorte arbejde købes lejlighedsvis, købes eksempelvis rengøring mere kontinuerligt, og derfor er prisen mindre til diskussion.

"Men tallene viser da, at besparelsen ved at købe sort frem for hvidt nok er mindre, end det ofte antages, og derfor er der jo så meget mere grund til, at køberne er opmærksomme på, hvad de vælger fra ved at købe sort; garanti, bedre arbejdsmiljø og ren samvittighed. Samtidig risikerer de sanktioner fra Skat," siger han til Finans.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.