BØRNELIV: PARKERET I INSTITUTION?

Helle fra vuggestuen: Den kan ende som rumænsk børnehjem

Det kan få alvorlige konsekvenser for børnene, hvis ikke der bliver ansat flere pædagoger i de danske daginstitutioner. Sådan lyder det fra pædagog Helle Trasborg, der ofte er helt alene med store børnegrupper på sin arbejdsplads.
Vi ved, hvad det handler om, for det er os, der står med hænderne i bolledejen. Det handler om antallet af medarbejdere, siger Helle Trasborg.
Vi ved, hvad det handler om, for det er os, der står med hænderne i bolledejen. Det handler om antallet af medarbejdere, siger Helle Trasborg. Privat/Facebook

Når pædagog Helle Trasborg møder på arbejde i vuggestuen i Aarhus Kommune, kan hun med egne øjne se det, som flere eksperter på baggrund af en rapport fra FOA mandag advarer mod.

At kvaliteten i vuggestuer og børnehaver halter, og at antallet af voksne per barn i daginstitutionerne er for lavt. Det hæmmer selv robuste børns udvikling, og udsatte børn tager direkte skade af det, mener forskerne.

Helle Trasborg giver eksperterne ret. Hun ved fra sin hverdag, at små børn har brug for tæt kontakt til voksne hele dagen igennem, hvis de eksempelvis skal lære at blive en god ven og udvikle deres sprog og fysik.

Rumænsk børnehjem

Det kan dog være svært, når Helle Trasborg og hendes kolleger i løbet af dagen – særligt i ydertimerne morgen og eftermiddag – er alene med op til 12 børn. Og det kan altså i yderste konsekvens få fatale følger.

- Der kan ende som med de børn, man fandt i de rumænske børnehjem under Ceaucescu (mangeårig rumænsk diktator, red.). De havde bare fået lov at ligge for sig selv i en tremmeseng, og det tager hjernen altså skade af, siger Helle Trasborg til Avisen.dk.

Men fordi kommunerne har valgt at skære i antallet af pædagoger, er det desværre et arbejdsvilkår for enhver pædagog at være alene med store grupper børn, mener hun.

- Hvis man talte alle de minutter, det handler om, sammen - fra børnene kom i institutionen 10 måneder gamle, og til de forlader den igen, når de er tre år - bliver det altså til en del. Vi ved, hvad det handler om, for det er os, der står med hænderne i bolledejen. Det handler om antallet af medarbejdere, siger Helle Trasborg.

En voksen til 12 børn

Avisen.dk har tidligere omtalt rapporten fra FOA, som analyseinstituttet Bureau 2000 har lavet. Den slår fast, at der i gennemsnit er næsten 12 børn per pædagog i børnehaverne i dag, ligesom der i gennemsnit er 11,4 børn sammen på en vuggestue, og det er sammen med under tre voksne langt størstedelen af dagen. Endelig er der i mere end hver femte institution kun flere end to voksne til stede i højst 2,5 timer dagligt.

I november måned afsatte partierne bag Finansloven for 2015 en milliard kroner af til 600 flere pædagoger i daginstitutionerne.

Mindre grupper

Og for Helle Trasborg vil det tydeligt kunne mærkes, hvis der eksempelvis var to i stedet for tre pædagoger på arbejde, når børnene i hendes vuggestue.

- Hvis det blev muligt at dele børnene op i mindre grupper, kunne man finde ud af, at nogle børn eksempelvis trænger til at få læst historier med fokus på sproget, og andre børn trænger til at bruge deres krop på legepladsen. Når børnene er sammen i små grupper er der plads til at vise, hvad det er, de vil, siger Helle Trasborg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.