Hader du stavefejl? Se, hvad det siger om din personlighed

Hvis du bliver voldsomt irriteret på folk, som staver dårligt, er du sandsynligvis denne type.
Argr!! Får du en ubærlig trang til at smække din bærbare computer ind i væggen, når dine Facebook-venner IGEN skriver "sys" i stedet for "synes"?
Argr!! Får du en ubærlig trang til at smække din bærbare computer ind i væggen, når dine Facebook-venner IGEN skriver "sys" i stedet for "synes"? Foto: Scanpix/Modelfoto

Gjordt. Bedler. Advokadoer.

Hører du til typen, som nærmest får ondt i øjnene af at se på den slags stavefejl, og som bliver voldsomt irriteret på den Facebook-ven, som staver som en brækket arm? Så har du sandsynligvis en introvert personlighed, skriver det britiske medie Metro på baggrund af en undersøgelse fra Kyoto University i Japan.

Staver du dårligt? Så skal du ikke bo her!

Forskerne undersøgte, hvordan testpersonerne reagerede på en e-mail fra en fiktiv person, som ville leje et værelse. I nogle tilfælde var der stavefejl i e-mailen.

Det viste sig, at testpersoner med en indadvendt personlighed reagerede på den dårligt stavende bofælle-kandidat med mere irritation og fordømmelse end testpersoner med en udadvendt personlighed. For eksempel var de indadvendte testpersoner mere tilbøjelige til at konkludere, at afsenderen af e-mailen ville være en dårlig bofælle. De udadvendte tog derimod stavefejlene mere afslappet.

Overstimuleret af stavefejl

Men hvorfor har introverte mennesker større trang til at slå sjuskede skribenter i hovedet med en tung rød ordbog fra Gyldendal?

Det har forskerne et bud på en psykologisk forklaring på.

Meget introverte mennesker har en lavere grænse for, hvornår de bliver overstimuleret, siger forskerne bag undersøgelsen med henvisning til en teori af psykologen Hans Eysenck. Introverte reagerer derfor også hurtigere med irritation og frustration, hvis de bliver bombarderet med forstyrrende stavefejl.

Hvis du i stedet hører til typen, som finder stavefejl underholdende, kan vi anbefale dette skønne galleri.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.