Hård kritik: Ti års hundedyr indsats har ikke hjulpet anbragte børn

Det er i den tunge ende af skalaen, når Statsrevisorerne kritiserer, at anbragte børn ikke får nok hjælp.
Omkring én procent af alle danske børn er anbragt uden for hjemmet enten i plejefamilier eller på institution. Hjælpen til dem er ikke god nok.
Omkring én procent af alle danske børn er anbragt uden for hjemmet enten i plejefamilier eller på institution. Hjælpen til dem er ikke god nok. Modelfoto: Scanpix

Børn, der er anbragt uden for hjemmet i plejefamilier eller på institution, får ikke nok hjælp.

Det mener Statsrevisorerne, som kritiserer, at kommunernes sagsbehandling i mange om anbringelse ikke overholder loven. Det gælder krav om børnesamtaler, handleplaner og børnefaglige undersøgelser.

Social- og indenrigsminister Karen Elleman (V) erkender, at der er brug for mere fokus på området.

Kritikken er i den tungere ende af Statsrevisorernes skala for kritik og kommer efter en beretning af indsatsen for de anbragte børn.

I 2014 brugte kommunerne omkring 9,3 milliarder kroner på 11.000 anbragte børn.

Trods ti års indsats kan Social- og Indenrigsministeriet ikke dokumentere, at sagsbehandlingen for anbringelse er blevet bedre, eller at indsatsen har haft den ønskede effekt, lyder det.

Ifølge Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), skal kommunerne til at "oppe sig nu", ellers risikerer de ny kritik, hvilket vil være på højeste niveau.

Omkring én procent af alle danske børn er anbragt uden for hjemmet enten i plejefamilier eller på institution.

Det er Social- og Indenrigsministeriet, der har ansvaret for rammerne for kommunernes indsats, mens kommunerne yder den konkrete indsats.

Anbringelsesreformen blev gennemført i 2006 for at forbedre indsatsen over for anbragte børn efter en række eksempler på kommuner, der reagerede for sent eller utilstrækkeligt over for udsatte børn.

Ifølge Statsrevisorerne har Social- og Indenrigsministeriet ikke i tilstrækkelig grad understøttet, at kommunerne indfri reformen.

Reformen skulle sikre, at anbragte børn fik samme muligheder som andre børn for at få en uddannelse, et arbejde og et familieliv.

Det skulle ske ved at stille krav om, at barnet skulle inddrages, og at der skulle følges mere systematisk op på indsatsen. Folketinget har siden gennemført yderligere tre reformer.

I et interview med Ritzau siger social- og indenrigsminister Karen Elleman(V), at det er stærkt bekymrende, at børn, der er anbragte uden for hjemmet i plejefamilier eller på institution, ikke får nok hjælp.

- Der har historisk set ikke været nok fokus på implementering, effekt og virkning på socialområder bredt set.- Vi har og skal have et ændret fokus på området. Der er et ekstremt fokus på at gøre tingene bedre og en klar erkendelse ude i kommunerne om, at tingene ikke er blevet implementeret godt nok, siger hun.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.