DEBAT

Grimt og nedladende? Hvad mener du om Udkantsdanmark

Udtrykket Udkantsdanmark har bidt sig godt fast hos både medier og befolkning. Men nogle mener det er nedladende.
Hvorfor skal det hedde Udkantsdanmark? Det er et nedladende udtryk for noget, der er smukt og naturskønt, mener nogle. Her er det Helligdomsklippen på Bornholm.
Hvorfor skal det hedde Udkantsdanmark? Det er et nedladende udtryk for noget, der er smukt og naturskønt, mener nogle. Her er det Helligdomsklippen på Bornholm. Judith Betak, Scanpix/arkiv

Vandkantsdanmark, Randområderne eller Naturdanmark.

Det kunne hedde så meget andet, men udtrykket Udkantsdanmark har efterhånden bidt sig godt fast.

Og det er noget skidt. For det er et nedladende udtryk, mener nogle danskere.

I et læserbrev i Jyllands-Posten skriver Lise Degn fra Thisted, at hun er træt af, at en hel nation bruger udtrykket ‘Udkantsdanmark.'

Direktøren i Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier Andersen siger, at udtrykket er en præcis beskrivelse af de udfordrede områder langt fra de store byer, men at man også som sprogbruger skal tage højde for modtagerens reaktion:

- For tiden foregår der en forhandling om ordets betydning mellem dem, der bruger ordet Udkantsdanmark, og dem, som ordet handler om. For nogen har Udkantsdanmark tydeligvis fået en negativ betydning, fordi omtalen af den del af landet ofte drejer sig om problemer, siger hun til Jyllands-Posten.

Et udtryk som Udkantsdanmark er i højere grad blevet kædet sammen med det negative end med det positive, det også står for, forklarer Ebba Hjorth, der er ledende redaktør i Det danske sprog- og litteraturselskab. Hun siger til Jyllands-Posten:

- Udkanten af Danmark er jo der, hvor de smukke og attraktive naturoplevelser findes, men der sker ofte det med ord, at de bliver nedslidte efter nogen tids brug, netop fordi der associeres til de negative elementer i det, som ordet betegner.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.