Her er læsernes bud på et nyt 'Udkantsdanmark'

Guldkantsdanmark, Udsigtsdanmark ... Avisen.dk's Facebookbrugere har masser af forslag til, hvad der kan erstatte ordet 'Udkantsdanmark', der for mange har en negativ klang.
Mange af de byer, det handler om, ligger langs kysten - og derfor foreslår en del læsere da også udtrykket  "Vandkantsdanmark."
Mange af de byer, det handler om, ligger langs kysten - og derfor foreslår en del læsere da også udtrykket "Vandkantsdanmark." Polfoto (arkivfoto)

Udkantsdanmark er et nedladende udtryk. Det mener Lise Degn fra Thisted, og derfor skrev hun til Jyllands-Posten.

"Jeg gider ikke høre mere om Udkantsdanmark. Det er nedværdigende, at en hel nation bruger udtrykket," lød det bl.a. i hendes debatindlæg.

Avisen.dks Facebookside giver mange brugere Lise Degn ret.

"Ja - "Udkantsdanmark" er nedladende! Det er ude, hvor kragerne vender og landsbytosserne bor," skriver Sara for eksempel.

"Udkantsdanmark, ældrebyrden - desværre er det efterhånden mere reglen end undtagelsen, at der bliver brugt nedladende betegnelser om noget nogle, man mener belaster skattekronerne unødig," lyder det fra Britt.

"København er lige så meget udkantsdanmark," mener Chris, mens Gitte dog ikke kan se noget problematisk i at bruge ordet:

"Hvordan kan man blive stødt over det, eller man synes, det er nedladende? Det hedder, hvad det hedder! Vi skal ikke til at have svenske tilstande herhjemme, hvor vi skal begynde at veje hvert et ord," skriver hun.

Nye navne

Vi bad brugerne komme med et nyt forslag til, hvad der kan erstatte udtrykket - og kreativiteten er stor:

"Det ægte Danmark," foreslår én.

"Guldkantsdanmark," lyder det fra en anden.

"Udviklingsdanmark," er et tredje bud.

"Udsigtsdanmark," forslår en fjerde.

En del bakker op om "Vandkanstdanmark," med henvisning til, at mange af byerne, det handler om, ligger ved vores kystlinje.

Marianne mener, at man bør begynde at bruge udtrykket "provinsen" igen, mens Brian skriver;

Hvad med randområderne ... Som Allan Olsen så smukt siger."

Sanne håber, at Apple med sit indtog på Viborg-egnen kan gøre sit til at skabe positive vibrationer om den del af Danmark, der ligger vest for Valby Bakke - hvad enten man så vælger at kalde den:

"Man må da håbe at denne dejlige del af Danmark får højnet sin status nu, da et selskab som Apple har set noget unikt der. Udkantsdanmark og andre nedladende betegnelser tror jeg stammer mest fra folk, der aldrig har bevæget sig udenfor København."
Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.