Giver du nok drikkepenge på ferien

Rejseguider har lavet en liste over, hvor meget der bør gives i drikkepenge i de lande, vi danskere ofte rejser til.
I Marokko forventer alle, der har ydet en service at få drikkepenge - også buschauffører på udflugter, der bør få cirka to euro per person for en heldagstur.
I Marokko forventer alle, der har ydet en service at få drikkepenge - også buschauffører på udflugter, der bør få cirka to euro per person for en heldagstur. Foto: Colourbox/free

Trykker du "nej tak" til tjenerens kortautomat, når du bliver spurgt om, du vil lægge drikkepenge til regningen?

Så er du ikke alene. Danskerne flotter sig generelt ikke med drikkepengene på hverken restauranten, hotellet eller i taxaen. Men forventningerne er helt andre, når man rejser over grænsen - her er der nemlig retningslinjer for, hvor meget stuepigen, piccoloen, tjeneren og taxachaufføren bør få.

- Drikkepenge i Danmark er ikke så udbredt som visse steder i udlandet. Det hænger sammen med, at vi i Danmark i udgangspunktet skriver regninger ud inklusiv betjening. Andre steder er drikkepengene hovedindkomsten for dem, der serverer, siger Jens Zimmer Christensen, formand for hotel-, restaurant- og turistorganisationen Horesta, til Ritzau Fokus.

Han forklarer, at der er meget stor forskel på drikkepengekulturen i Danmark og USA, hvor eksempelvis servitricerne lever af drikkepenge. Her er det altså ikke nok at give fem eller ti procent. Ofte får du i stedet en seddel, hvor de har regnet totalbeløbet med eksempelvis 20 procent i drikkepengene ud for dig.

- For danskerne er det ikke naturligt at betale drikkepenge. Det er noget, man giver, når man har haft en særlig god oplevelse, men altså ikke hver gang, siger Jens Zimmer Christensen.

Men når kufferterne er pakket, flyveturen er overstået, og jetlaggen har lagt sig, er danskerne alligevel ikke blege for at lægge lidt ekstra til middagsregningen.

- Når vi er på ferie, ændrer man normalt adfærd og gør, hvad der er almindeligt på stedet. Måske giver man ikke 15 eller 20 procent, men så i hvert fald 10 procent, siger han.

For at undgå en akavet afslutning på ferien har Spies samlet en liste over drikkepenge-kutymerne i danskernes 20 mest feriebesøgte lande. Og selvom knap halvdelen af deres gæster har booket, bestilt og betalt alt hjemmefra, kan det godt betale sig at hæve lidt småmønter til turen.

- På All Inclusive-hoteller kan lidt drikkepenge også gøre underværker. Giv drikkepenge til bar- og serveringspersonalet i starten af din ferie. Det kan udløse en bedre og hurtigere service, måske også et godt bord på terrassen til middagen, siger Torben Andersen, kommunikationschef i Spies.

Han råder til at give en større seddel på eksempelvis 10 euro i drikkepenge til stuepigen den første dag og så trappe ned herefter, så du på tredjedagen betaler fem og kommer af med de sidste mønter, før du rejser hjem. Hvis du vil have et blændende rent værelse, kan du også lægge en æske chokolade - eksempelvis fra toldfri-shoppen - på sengen til rengøringsdamen.

 

Fakta: Sådan skal drikkepengene fordeles

- Bulgarien: Stuepigen bør få 20 BGN (80 kroner) per uge, piccoloen 1 BGN (4 kroner) per bagage, og tjeneren bør få 10 procent. Taxachaufføren skal ikke have drikkepenge, men du bør prutte om prisen.

- Grækenland: Stuepigen bør få 2,5 euro (20 kroner) per person per uge, og piccoloen 1 euro (7,5 kroner) per bagage. Tjeneren bør få 10 procent, mens taxachauffører aftaler en fast pris på forhånd og derfor ikke skal have ekstra.

- Italien: Stuepigen bør få 1-2 euro (7,5-15 kroner) per dag, og piccoloen det samme per bagage. Tjeneren har normalt tillagt 20 procent til regningen, men man kan lægge lidt ekstra for god service. Taxachaufføren behøver ikke at få drikkepenge.

- Kroatien: Stuepigen bør få 100 HRK (100 kroner) per uge, hvis du er tilfreds og piccoloen 10-20 HRK (10-20 kroner). Tjeneren bør få 10 procent, mens taxachaufføren ikke behøver.

- Tyrkiet: Stuepigen bør få 10 TRY (30 kroner) per uge per person. Piccoloen er sjælden, men hvis han findes, bør han få 2-3 TRY (6-9 kroner). Tjeneren bør få 10 procent, mens taxachaufføren kører efter en fast pris.

- USA: Stuepigen bør få 2-3 USD (7-20 kroner) per dag, og piccoloen 1-2 USD (7-14 kroner) per bagage. Tjeneren forventer meget i drikkepenge. 10 procent viser, at du er utilfreds, mens 25 procent er for en enestående servering.

- Storbritannien: Stuepigen bør ikke få noget på weekendture, men 1 pund (10 kroner) om dagen herefter. Piccoloen bør få 2 pund (20 kroner) per bagage, tjeneren bør få 10 procent, hvis drikkepenge ikke allerede er inkluderet, og taxachaufføren bør få 10 procent.

- Frankrig: Stuepigen får normalt ikke drikkepenge, men piccoloen bør få 2 euro (15 kroner) per bagage. Tjeneren har normalt inkluderet 15 procent i drikkepenge på regningen, og taxachaufføren bør højst få 1 euro (7,5 kroner)

Kilde: Spies. Se den fulde liste med alle 20 lande her: http://www.spies.dk/guide-til-drikkepenge

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.