FTF's bredside: Løkkes nulvækst kan koste 32.000 stillinger

Hovedorganisationen FTF har regnet på, hvordan Venstres nulvækst i det offentlige vil ramme de enkelte kommuner.
ARKIVFOTO: - - Vores analyse dokumenterer, at nulvækst er en rigtig dårlig ide for både borgerne og de ansatte, siger Bente Sorgenfrey
ARKIVFOTO: - - Vores analyse dokumenterer, at nulvækst er en rigtig dårlig ide for både borgerne og de ansatte, siger Bente Sorgenfrey Keld Navntoft/Scanpix

Hvis Lars Løkke Rasmussen (V) får regeringsmagten efter det kommende folketingsvalg, kan det betyde, at 32.000 stillinger i det offentlige må skæres fra.

Sådan lyder det nu fra hovedorganisationen FTF, der har regnet på, hvad Venstres ønske om nulvækst – også kaldet udgiftsstop – helt konkret har af konsekvenser for landets regioner og kommuner.

Det skriver BT.

Finansministeriet embedsmænd har regnet sig frem til, at det vil koste 20 milliarder kroner i besparelser, og det kan ifølge FTF omregnes til, at 32.000 offentlige stillinger forsvinder fra kommuner og regioner, hvis det offentlige skal lægge budgetter efter nulvækst i stedet for en vækst på 0,6 procent.

Skræmmende resultat

FTF-formand, Bente Sorgenfrey, har sat sine folk i sving med lommeregneren, fordi hun er træt af at vente på, at Venstre forklarer, hvor de vil finde besparelsen på de mange milliarder. Resultatet er skræmmende, mener fagbossen.

- Vores analyse dokumenterer, at nulvækst er en rigtig dårlig ide for både borgerne og de ansatte. Ved nulvækst kan de offentlige udgifter ikke stige, selvom befolkningen vokser, og der bliver flere ældre. Befolkningen stiger med næsten 120.000 personer frem til 2020, og der bliver flere ældre. Derfor får det alvorlige konsekvenser, fordi man kun kan spare 20 mia. kr, ved at spare på personalet. Vi har en række ansatte i den offentlige sektor, som vil blive ramt af nulvækst. Både de og vælgerne har krav på at kende konsekvenserne inden valget, siger Bente Sorgenfrey til BT.

Det er en skræmmekampagne

Rød blok har gang på gang afkrævet svar på, hvor Venstre vil finde de 20 milliarder kroner. Svaret har indtil videre været, at der vil være de samme penge til rådighed som i dag. Næstformand i Venstre, Kristian Jensen, skriver i en kommentar til BT:

- Jeg ser kampagnen som en del af den socialdemokratiske skræmmekampagne, der ikke har hold i virkeligheden. Fakta er, at Venstres udgiftsstop vil sikre kommunerne mulighed for at have præcis det samme antal ansatte og præcis de samme indkøb, som i dag. Forskellen er, at Venstre ønsker at styrke konkurrenceevnen og skabe flere private jobs i stedet for som socialisterne at gøre én af verdens største offentlige sektorer endnu større, skriver han.

København er topscorer

Sidste år vurderede ti økonomer Venstres ønsker om nulvækst. Dengang tvivlede selv cheføkonom i den borgerlige tænketank, Cepos, på, at det ville være muligt at gennemføre nulvækst uden at det ville medføre færre offentlig ansatte.

Landets to største kommuner, København og Aarhus, mister flest offentlige arbejdspladser ifølge FTF’s beregninger.

I Aarhus reduceres antallet af kommunalt ansatte frem til 2020 med 902, mens tallet i København er 1578.

Se hele opgørelsen her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.