Frustreret borgmester om nulvækst: Det bliver barskt

Hjørrings borgmester får godt gang i fyresedlerne, hvis en kommende regering indfører nulvækst, ifølge FTF's beregninger. Allerede på mandag opsiger Arne Boelt (S) 75 pædagoger og lærere
"Hvis nogen påstår, at nulvækst ikke betyder noget, så er de helt galt på den. Det betyder rigtig, rigtig meget for borgerne," siger borgmester i Hjørring Arne Boelt (S).
"Hvis nogen påstår, at nulvækst ikke betyder noget, så er de helt galt på den. Det betyder rigtig, rigtig meget for borgerne," siger borgmester i Hjørring Arne Boelt (S). Foto: Aske Folkmann Drost

Færre lærere i skolerne, færre ansatte til de ældre på plejehjemmene, færre pædagoger til børnene i daginstitutionerne. Det er konsekvensen, hvis Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister og får gennemført den nulvækst i de offentlige udgifter, som han og Venstre går ind for, siger hovedorganisationen FTF.

De har lavet beregninger på, hvor mange stillinger et udgiftsstop vil komme til at koste rundt omkring i de enkelte kommuner og regioner. I alt vil der være 32.000 færre ansatte i det offentlige.

178 af dem vil være ansatte i Hjørring Kommune.

Borgmester i Hjørring Arne Boelt (S) er ikke et øjeblik i tvivl om, at det vil kunne mærkes for borgerne i den nordjyske kommune.

- Det her bliver barskt. Det bliver virkelig barskt, siger han.

- Hvis nogen påstår, at nulvækst ikke betyder noget, så er de helt galt på den. Det betyder rigtig, rigtig meget for borgerne. Reelt betyder det jo minusvækst ude i kommunerne. Alt det, vi skal bruge, stiger jo stadigvæk i pris, så vi bliver tvunget til at skære på servicen, forklarer borgmesteren.

Skal fyre 75 på mandag

Over hele landet bliver befolkningen ældre og den samlede befolkning vokser. Derfor mener FTF, at det vil gå ud over både borgerne og de ansatte, hvis man holder udgifterne fast.

Hjørring kommune er et af de områder, hvor der i særligt høj grad bliver flere ældre at tage sig af, og færre unge til at tage sig af dem.

- På mandag skal jeg ud med 75 fyresedler til pædagoger og lærere. Vi er voldsomt presset i forvejen, siger Arne Bolet.

Det handler om, at kommunen tilpasser sig det faldende børnetal, forklarer han. Og det betyder lukninger af små skoler og flere elever i klasserne.

- Siden 2005 har jeg lukket 12 folkeskoler og et tilsvarende antal daginstitutioner. Det er ikke noget, jeg er stolt af, men jeg har været nødt til det, siger han.

Barske løjer

Med den kommende fyringsrunde er tanken, at kommunen skal finde et niveau, så økonomien kan hænge sammen de kommende år. Men hvis udgiftsstoppet bliver virkelighed, og han skal lave yderlige besparelser, vil den nordjyske borgmester være i vildrede.

- Det er saftsuseme mange at undvære. Jeg ved virkelig ikke, hvor jeg skal gå ud og finde dem. Det er et dårligt svar, det ved jeg godt, men hvad jeg skal sige? Det her er jo mange stillinger, siger Arne Boelt.

- Vi er oppe på 26 elever i klasserne i forvejen. Vi har tilpasset os til fremtiden og lukket ned, men det her vil gå voldsomt ud over vores service. Der vil være færre ansatte på plejehjemmene, på skolerne og i institutionerne. Det er barske løjer. Det ved jeg ikke, om partierne på Christiansborg kan leve med, siger S-borgmesteren.

Så mange skal fyres

Sådan vil det ifølge FTF's beregninger gå med arbejdspladserne i Hjørring Kommune frem mod 2020, hvis man indfører udgiftsstop:

Pædagoger: -28

Dagplejere: -5

Pædagogmedhjælpere: -12

Folkeskolelærere: -26

Sosu-personale: -42

Sygeplejersker: -7

Kost og ernæring: -2

Ergoterapeuter: -2

Fysioterapeuter: -1

Kontor- og It-personale: -16

Akademikere: -6

Socialrådgivere mv.: -4

Ufaglært arbejde med service og rengøring mm.: -13

Øvrige personale: -13

I alt: -178

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.