Forvirret? Sådan læser du din digitale post

Fra i morgen kommer al post fra det offentlige digitalt. Læs her, hvordan du finder rundt i den digitale jungle.
Nilas på 18 år var en af de mange unge, der på dagens digitale generationsmøde på Københavns Rådhus hjalp den ældre generation med at blive klar til den digitale post, der rammer dem fra i morgen
Nilas på 18 år var en af de mange unge, der på dagens digitale generationsmøde på Københavns Rådhus hjalp den ældre generation med at blive klar til den digitale post, der rammer dem fra i morgen Foto: Andreas Auring Kaae

Nu er det slut med rudekuverter fra kommunen. Fra i morgen kommer al post fra det offentlige digitalt - om du vil det eller ej. Du er nemlig blevet tilmeldt automatisk.

Men hvis du ikke allerede har vænnet dig til at tjekke din post digitalt, skal du selv oprette en bruger på enten borger.dk eller e-boks.dk, for at du kan læse dine breve.

Borger.dk eller e-boks.dk?

Det er egentlig ligegyldigt, om du logger ind på borger.dk eller e-boks.dk, for det er bare to forskellige indgange til den samme postkasse.

Du bestemmer selv, om du vil bruge den ene eller den anden, og du behøver ikke tjekke dem begge to.

Den eneste forskel er, at det som udgangspunkt kun er post fra det offentlige som kommunen, sygehuset og SKAT, der lander i indbakken, hvis du bruger borger.dk.

På e-boks.dk kan du også tilmelde dig digital post fra private virksomheder som forsikringsselskaber og banker.

Hvis du først har tilmeldt dig post fra private på e-boks.dk, kan du også se post herfra, når du logger ind via borger.dk.

Hvordan læser jeg min post?

Hvis du ikke allerede har en bruger, skal du ind og oprette dig på enten borger.dk eller e-boks.dk.

For at gøre det, har du brug for et NemID. Hvis du ikke allerede har sådan et, kan du bestille det på NemID.nu eller på din lokale borgerservice.

Husk at tilmelde din email-adresse og dit telefonnummer, når du opretter en bruger. Så får du nemlig besked, når der er ny post til dig.

Hvis du allerede har en bruger på borger.dk eller e-boks, så smut lige ind og tjek, at det er den rigtige email-adresse og det rigtige telefonnummer, de har.

Du kan også tjekke din digitale post på telefonen. E-boks har en applikation til både IPhone, Android og Windows. For at du kan aktivere den, skal du også have en bruger på e-boks.dk.

Kan jeg ikke slippe for digital post?

Alle borgere over 15 år, som har et CPR-nummer, skal som udgangspunkt modtage post fra det offentlige digitalt.

Men du kan blive undtaget, hvis du:

  • Ikke har adgang til en computer med tilstrækkelig internetforbindelse i dit hjem eller opholdssted
  • Har en fysisk eller kognitiv funktionsnedsættelse, som hindrer dig i at modtage post digitalt
  • Er registreret som udrejst af Danmark
  • Er blevet hjemløs
  • Har sproglige vanskeligheder
  • Har praktiske vanskeligheder ved at skaffe NemID.

Hvis du lever op til et af de kriterier, skal du ned på det lokale borgerservicecenter og underskrive en blanket. Hvis du ikke selv har mulighed for det, kan du give en fuldmagt til en anden.

Du kan finde fuldmagten her, eller du kan få den udleveret på borgerservice.

Du kan også give en anden lov til at tjekke din digitale post for dig ved at give ham eller hende læseadgang. Det kan ske på borger.dk, e-boks.dk eller på borgerservice. Læs her hvordan du gør.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.