Forskning: Østarbejdere presser lønnen ned

En ny rapport fra Norge viser, at faglærte og ufaglærte bliver presset på lønnen af østarbejdere.
Sidste år rundede Danmark 90.000 østarbejdere.
Sidste år rundede Danmark 90.000 østarbejdere. Foto: Scanpix

Faglærte og ufaglærte i konkurrence med østeuropæisk arbejdskraft bliver presset på deres løn. Inden for byggeri og servicefag er lønnen faldet med 20 procent, viser ny rapport fra Norge. Det skriver Fagbladet 3F.

Forskere fra Center for Løndannelse har undersøgt lønudviklingen i byggeriet, servicesektoren og i den norske værftsindustri fra 1970'erne og frem til 2012.

- Indvandringen fra Østeuropa har øget konkurrencen for ufaglærte og faglærte. Og det har presset deres løn. Indvandringen har alt andet lige reduceret lønnen med 20 procent siden 2004 for byggeriet og servicefagene, siger Roger Bjørnstad, der er leder af Center for Løndannelse og hovedforfatter til rapporten.

Sidste år rundede Danmark 90.000 østarbejdere. Roger Bjørnstad vurderer, at tendensen er den samme i Danmark, fordi kernen i de skandinaviske arbejdsmarkeder er ens. Det er ekspert i løn og lektor ved Aalborg Universitet Jørgen Stamhus enig i.

- Rapporten viser, at det dæmper lønnen i byggeriet og andre brancher. Man bliver udsat for en konkurrence fra arbejdskraft fra Østeuropa, som presser mulighederne for at forhandle lønstigninger, siger Jørgen Stamhus.

Roger Bjørnstad forklarer, at lønningerne er steget i perioden, men udviklingen er hæmmet af indvandringen siden 2004. Imens priserne er steget som følge af inflationen.
Forskerne har også fundet, at produktiviteten er faldet i brancher, der bruger østeuropæisk arbejdskraft. Og det er et problem for samfundet. Det skyldes blandt andet, at virksomhederne ikke har samme behov for at investere i bedre produktion, når de kan få billigere arbejdskraft.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.