Find hoved og hale i pensionsopsparingen

Pension kan hurtigt blive en forvirrende jungle med flere typer opsparinger, renter og gæld. Her får du rådene til den bedste opsparing.
Hvis du vil have mange penge, når du går på pension, kan du enten vælge at have en supplerende pensionsordning eller betale din bankgæld af tidligt.
Hvis du vil have mange penge, når du går på pension, kan du enten vælge at have en supplerende pensionsordning eller betale din bankgæld af tidligt. Foto: Colourbox/ERWIN WODICKA - BILDERBOX.COM

Lange gåture, tid til at læse bøger og utallige besøg af børnebørn.

Det er nogle af de ting, som de fleste glæder sig til, når tankerne falder på pension. Men for de færreste kredser tankerne om pensionsopsparing, gæld og renter, når dagdrømmene tager over.

- Mange tænker slet ikke over pensionsopsparingen. Det kan man godt undre sig over, når pensionen fylder næsten en tredjedel af livet, men det er nok fordi, det ligger så langt ude i fremtiden, siger Morten Holm Steinvig, der er fuldmægtig i Penge- og Pensionspanelets sekretariat.

Han forklarer, at hvis man har en arbejdsmarkedspension, altså en pension, du som lønmodtager indbetaler gennem dit job, er man dækket rimeligt ind. Alligevel er det en god idé tidligt at tænke over, hvordan man gerne vil leve som pensionist - og kigge på om den levestandard er realistisk med den pensionsopsparing, man har nu.

- Hvis de to tal ikke passer sammen, så skal man finde ud af, om man skal lægge mere til side her og nu, så man kan bruge pengene, når man bliver gammel, siger han.

Faktisk har hver tredje problemer med at få økonomien til at hænge sammen, når de går på pension. Det viser en undersøgelse fra Penge- og Pensionspanelet. Derfor kan det være en god idé at have en supplerende opsparing.

Men opsparing til pensionisttilværelsen behøver ikke kun ske i pensionsregi, forklarer professor på CBS og pensionsekspert Michael Møller.

- Hvis du sørger for at afvikle al gæld, mens du er erhvervsaktiv, giver det jo også mulighed for en god levestandard som pensionist, siger han til Ritzau Fokus.

Han forklarer, at man hellere skal betale af på sin gæld, der måske har en rente på otte procent, frem for at indbetale penge til en pensionsordning med en rente på tre procent.

Herefter kan man begynde at udbygge den pensionsordning, man har i forbindelse med sit arbejde.

- Når man har tilbagebetalt bankgælden, kan det være en god idé at spare op ved frivilligt at sætte flere penge ind på sin obligatoriske pensionsordning, siger Michael Møller.

Det er normalt billigt at udvide sin arbejdsmarkedspension - modsat hvis man selv starter en pensionsopsparing. Her kan det nemlig hurtigt blive dyrt, hvis man starter med at betale en lille månedlig indbetaling til pensionen. I stedet kan det være bedre at indbetale på en aldersopsparing i et pengeinstitut, råder pensionseksperten.


De tre bedste råd til supplerende pensionsopsparing:

- Start med at tilbagebetale højtforrentede gæld, altså lån med høje renter, herunder bankgæld.

- Indbetal frivilligt ekstra på en eksisterende ordning eller opret en pensionsordning.

- Overvej også at tilbagebetale realkreditgæld, hvis du bor i ejerbolig.

Kilde: Professorer og pensionseksperter Michael Møller, Tom Engsted og Mogens Steffensen


Fakta: Fire typer opsparinger, der sikrer en god pension:

- Afdrag på din gæld. Når du betaler af på din gæld, udskyder du noget af det forbrug, du kunne have brugt nu og her, men i stedet kan bruge senere, eksempelvis når du går på pension.

- Livrente eller livsvarig pension, der udbetales af pensionsselskabet så længe, du lever. Det er en basispension, hvor du ikke selv kan ændre tidspunktet for og størrelsen af udbetalingen.

- Ratepension, der bedst fungerer som et supplement til livrenten. Pengene udbetales på en periode på 10 år eller mere efter pensionstidspunktet, men perioden kan hverken forlænges eller forkortes, hvis du lever længere eller kortere tid end forventet.

- Aldersopsparing, som du kan få udbetalt fra du er 60 år. Her skal du selv styre dine udbetalinger og selv fordele pengene på måneder og år, så det dækker. Derfor er det også et godt supplement til livrente eller ratepension.

Kilde: Råd til Penge

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.