Favoritkandidat før LO-valg: Intet er afgjort

LO’s næstformand Lizette Risgaard har ikke tænkt sig at poppe champagnepropperne, før hun ved, om hun bliver den næste LO-formand. Og den vished får hun først efter valget, fastslår hun over for Avisen.dk.
Flere spår, at Lizette Risgaard bliver den næste LO-formand. Men indtil valget, er det blot spekulationer, fastslår hun.  
Flere spår, at Lizette Risgaard bliver den næste LO-formand. Men indtil valget, er det blot spekulationer, fastslår hun.   Foto: Søren Bidstrup/Arkiv/Scanpix

Om lidt over en måned skal det ved en LO-kongres afgøres, hvem der bliver ny LO-formand. Det sker fordi den nuværende formand Harald Børsting går af.

I februar meddelte Lizette Risgaard, at hun - efter syv år som næstformand - er klar til at gå efter posten som formand for LO. Og nu ser det ud til, at de mange måneders valgkamp vil lønne sig.

Hun er nemlig storfavorit til at vinde formands-valget, fastslår arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen overfor Avisen.dk.

Han lægger blandt andet vægt på, at når Dansk Metal nu støtter Lizette Risgaard, så bakker de store forbund nu samlet op om hende.

Slaget er ikke slået

Men foreløbigt er der kun tale om spekulationer, understreger favoritten.

- Nu skal vi lige slå koldt vand i blodet. Jeg er rigtig glad og stolt over alle dem, der bakker op om mig, og det er da smigrende, når folk forudser, at jeg vil vinde. Men jeg vil gerne mane til besindighed, for der er endnu noget tid til kongressen, siger Lizette Risgaard til Avisen.dk.

Med udgangspunkt i, at det stadig er åbent, hvem der vinder formandsvalget, har hun tænkt sig at forsætte sin valgkampagne, som hun har gjort indtil nu.

Og det vil hun blive ved med, indtil den sidste stemme er sat, pointerer hun.

Klar til ansvaret

Hvis Lizette Risgaard bliver formand kommer hun til at stå i spidsen for en hovedorganisation, der repræsenterer mere end en million lønmodtagere og 17 danske fagforbund.

Og selvom hun ikke vil tage en sejr for givet, lægger hun ikke skjul på, at hun gerne tager opgaven på sig.

- Jeg er spændt, og der skal ikke herske tvivl om, at jeg rigtig gerne vil være den næste LO-formand, siger hun.

Efter HK-forbundsformanden Kim Simonsen i går aftes trak sit kandidatur til formandsposten, er det nu kun formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening Flemming Vinther, som Lizette Risgaard skal kæmpe imod.

Historieskrivningen er underordnet

Hvis Lizette Risgaard bliver ny LO-formand, kan der skrives et nyt kapitel i den danske fagbevægelses historie.

I så fald bliver hun nemlig den første danske kvinde i spidsen for fagbevægelsen, forklarer Henning Jørgensen. Ifølge ham ville det være et boost for ligestillingen, da andre nordiske lande har haft kvinder i spidsen af fagbevægelser.

Men den historiske dimension er ikke drivkraften for Lizette Risgaards formandsdrømme, forklarer hun.

- Selvfølgelig kan man ikke sige noget imod, at det er noget specielt, hvis den danske fagbevægelse får sin første kvindelige leder. Men det er vigtigt for mig at understrege, at jeg stiller op, fordi jeg er kvalificeret til den post, og fordi rigtig mange har opfordret mig til at gøre det, siger Lizette Risgaard.

Og det er hendes forventning, at andre også ser bort fra kandidaternes køn.

- Jeg håber, at de mænd og kvinder, der skal stemme på kongressen, vil gøre det ud fra overbevisning om, hvem de kan se, der kan løfte formandsopgaven bedst, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.