Ekspert om LO-formandsdrama: Lizette Risgaard er storfavorit

Kampen om formandskabet i LO spidser til. Med al sandsynlighed bliver det Lizette Risgaard, der løber med titlen som ny formand, vurderer arbejdsmarkedsekspert.
- Med Lizette Risgaard får fagbevægelsens medlemmer en kvindelig stemme og en ny fortælling om fagbevægelsen, siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.
- Med Lizette Risgaard får fagbevægelsens medlemmer en kvindelig stemme og en ny fortælling om fagbevægelsen, siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen. Foto: Claus Bech/Arkiv/Scanpix

LO’s nuværende næstformand Lizette Risgaard står ganske fortrinligt til at vinde LO-formandsvalget, efter HK’s formand Kim Simonsen i går aftes trak sig som kandidat til posten, mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

- Lizette Risgaard ligger så massivt i spidsen nu, at det ser ud til at hendes kampagne virkelig har vind i sejlene, siger han til Avisen.dk.

I går besluttede Dansk Metals hovedbestyrelse sig for at støtte Lizette Risgaard. Og det har øget hendens chancer for at vinde, at de store forbund nu samlet bakker hende op, forklarer Henning Jørgensen.

Intet er afgjort

Men selvom Lizette Risgaard ligger lunt i svinget, er der stadig personer både indenfor og udenfor LO, der ikke mener, at hun er den rette til at indtræde på formandsposten, påpeger Henning Jørgensen.

Han minder om, at formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening stadig kandiderer til formandsposten.

- Flemming Vinthers kampagne kører stadig, og han har mange gode kvaliteter. Eksempelvis er han god til at kommunikere, forklarer Henning Jørgensen.

Samtidig har Kim Simonsens exit styrket Flemming Vinthers muligheder, fordi han måske kan gafle nogle af de stemmer, som ellers ville have tilkommet Kim Simonsen, lyder vurderingen fra Henning Jørgensen.

Desuden er det væsentligt at huske, at man i LO kan opstille formandskandidater helt frem til valgdagen 27. oktober.

Det vil sige, at der indtil det sidste kan komme en fjerde kandidat, som nogle kan blive fristet til at stemme på, forklarer Henning Jørgensen.

En kvindelig stemme i LO

Hovedorganisationen LO varetager interesserne for 17 danske fagforbund og repræsenterer 1,1 millioner mennesker.

Hvis Lizette Risgaard bliver valgt som formand, kan fagbevægelse skrive danmarkshistorie. Derfor vil en triumf til hende også være en sejr for ligestillingen, vurderer Henning Jørgensen.

Som det ser ud i dag halter Danmark bagefter på ligestillingsfronten, da de andre nordiske lande har haft kvinder i spidsen for fagbevægelser, fortæller han.

- Med Lizette Risgaard får fagbevægelsens medlemmer en kvindelig stemme og en ny fortælling om fagbevægelsen. Det er en kvindelig stemme, der vil lytte til medlemmerne på en anden måde, siger Henning Jørgensen.

Ifølge ham er det Lizette Risgaards styrke, at hun har sine værdier i orden, da hun står for fællesskab frem for det individuelle.

Et nyt LO

Det vil få en markant betydning for linjen i LO, hvis Lizette Risgaard vinder slaget. Kendetegnende for hende er, at hun i høj grad står for en samarbejdslinje over for arbejdsgiverne, mener Henning Jørgensen.

- Hun vil komme med en udstrakt hånd med tilbud om samarbejde til både arbejdsgiverne, og politikerne, siger han.

Men det bliver også et LO, der i langt højere grad vil kigge udover landets grænser. Og det vil være en forandring. Ifølge Henning Jørgensen har den nuværende formand Harald Børsting nemlig ikke interesseret sig ret meget for hverken det europæiske eller internationale arbejde.

Og på den internationale scene vil det være en stor fordel, hvis Lizette Risgaard kan få LO til at optræde sammen med arbejdsgiverne, da det vil give mere politisk slagkraft, mener Henning Jørgensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.