Farvelfærd: Så meget koster skattely Danmark

Endnu en skatteskandale ruller, men hvilken betydning har det for danskerne, at svimlende milliardbeløb gemmes væk i skattely.
Danske privatpersoner har formuer gemt for mellem 100 og 150 milliarder kroner, lektor i Økonomi ved Københavns Universitet Niels Johannesen.
Danske privatpersoner har formuer gemt for mellem 100 og 150 milliarder kroner, lektor i Økonomi ved Københavns Universitet Niels Johannesen. Foto: Scanpix arkiv

Fodboldspilleren Lionel Messi, skuespilleren Jackie Chan, den russiske præsident Vladimir Putin og Nordea.

Det er en broget flok af banker, rigmænd og magtfulde personer, der er blevet afsløret i et kæmpe læk af papirer fra et firma i skattelyet Panama.

Det kan virke fjernt og kompliceret, men skattely har også konsekvenser for dansk velfærd. Socialdemokraternes Peter Hummelgaard Thomsen mener ligefrem, at det er den største trussel mod velfærdsstaten.

Men hvor meget koster det os?

Selvom rigmændene ikke er særligt åbne om deres lyssky aktiviteter, findes der forskellige bud. Et af dem kommer fra lektor i Økonomi ved Københavns Universitet Niels Johannesen. 

Han vurderer, at Danmark hver år mister 3-5 milliarder i skattekroner på grund af skattely. Til sammenligning vurderes det nye kontanthjælpsloft at spare staten for 515 millioner kroner.

40.000 milliarder kroner i skattely

Niels Johannesens vurdering bygger på studier, der viser at privatpersoner verden over har gemt intet mindre end 40.000 milliarder kroner i skattely.

Ud af det beløb anslår Niels Johannesen, at danske privatpersoner har formuer gemt for mellem 100 og 150 milliarder kroner.

Det fortæller han til Avisen.dk. 

Lektoren antager, at de penge allerede er beskattet, og det derfor kun er renteindtægter og kursgevinster, der ikke betales skat af. Derfor er de 3-5 milliarder et forsigtigt skøn, og beløbet kan sagtens være højere. 

7.500 milliarder skattekroner går tabt i EU

EU-kommisionen vurderede i 2013, at de europæiske skatteborgere går glip af op mod 7.500 milliarder kroner på grund af skattesnyd. 

Niels Johannesen gør opmærksom på, at beløbet dækker alle former for skatteunddragelse og ikke bare skattely.

Det svimlende beløb kunne dog have finansieret mange af de hjælpepakker unionen har måtte give til gældsramte lande de senere år. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.