Farvel, Fakta: Nu står vi med endnu et tomt butikslokale

Der er triste miner og forbløffelse i flere lokale handelsforeninger i disse dage. 33 dagligvarebutikker bliver lukket rundt omkring i landet.
Kæden af Fakta-butikker har i et par år givet underskud, og nu lukker Coop 13 af dem. Også en håndfuld Brugsen og Irma'er må dreje nøglen.
Kæden af Fakta-butikker har i et par år givet underskud, og nu lukker Coop 13 af dem. Også en håndfuld Brugsen og Irma'er må dreje nøglen. arkiv/scanpix

Over hele landet må butikker fra supermarkedskæden Coop dreje nøglen om, fordi de giver underskud. I alt 20 Brugsen-, Irma- og især Fakta-butikker må lukke, og det vækker stor ærgrelse ude i de lokale samfund.

- Det er noget rigtigt rod, at Fakta lukker. Nu står vi med endnu et tomt butikslokale i byen – et stort et, som er svært at fylde med noget andet. I forvejen har de små forretninger jo svært ved at køre rundt, siger Lars Jakobsen, der er næstformand i Hals Erhvervsforening.

LÆS OGSÅ: Fyringer på vej: Coop lukker disse 20 butikker

Indbyggerne i Hals, som ligger ved mundingen af Limfjorden, har stadigvæk tre andre dagligvarebutikker at handle i, så de skal nok klare sig, mener Lars Jakobsen. Men han forstår ikke, at de ikke har gjort mere for at forsøge at holde Fakta levedygtig.

- Man kan undre sig over, at de ikke kunne få det til at løbe rundt, for der er jo et stort opland og en masse turister om sommeren, og de har en god central placering, siger han.

Også i Egtved må de vinke farvel til deres Fakta-butik.

- Det er rigtig træls. Vi oplever ellers ikke, at butikkerne forsvinder herfra. Måske er det fordi, de to andre dagligvarebutikker også er begyndt at holde søndagsåbent, siger Hanne Mikkelsen, formand i Egtved Handelsforening.

Kamp om kunderne blandt discount-butikker

Også discount-kæden Kiwi har for nylig meldt ud, at de lukker 13 butikker.

Der er hård konkurrence på markedet for discount-butikker, lyder det fra både De Samvirkende Købmænd og Retail Institute Scandinavia. De mindre butikker, som engang havde fordelen af at kunne holde åbent om søndagen, bliver presset af større lavpris-supermarkeder.

- Man kan se det mønster, at der kommer flere store lavpris-supermarkeder, typisk i udkanten af byen. De stjæler omsætning fra dem, der ligger inde ved bymidten, siger Henning Bahr, direktør i Retail Institute Scandinavia.

Danmarkskortet: Her lukker de 33 butikker

Flere kilder, som Avisen.dk har talt med, siger, at det er vigtigt for butikker i mindre byer at være synlige og en aktiv del af det lokale liv. Og i Brædstrup mellem Silkeborg og Horsens er formanden for den lokale Handelsforening ikke overrasket over, at de nu må vinke farvel til Fakta.

- Det lå nok lidt i kortene, da den femte dagligvarebutik åbnede her. Det undrer mig ikke, at det er Fakta, der må lukke, for de har aldrig været særligt aktive eller synlige i lokalmiljøet, siger Brian Krog fra Brædstrup Handelsforening.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.