Fængselsbetjent: Kigger mig altid over skulderen, når jeg har fri

En fængselsbetjent fortæller, hvordan det er at leve med en stigende risiko for at blive truet eller overfaldet efter fyraften.
Vold og trusler mod fængselsbetjente er steget markant siden sidste år. Det påvirker både arbejds- og privatlivet, fortæller anonym fængselsbetjent. 
Vold og trusler mod fængselsbetjente er steget markant siden sidste år. Det påvirker både arbejds- og privatlivet, fortæller anonym fængselsbetjent.  Foto:Keld Navntoft/Scanpix/Arkiv

Landets fængselsbetjente lever et usikkert liv både i og uden for jobbet.

Ifølge fængselsforbundet er volden mod fængselsbetjente steget med 34 procent siden sidste år. Bare i de første seks måneder har der været 274 episoder, hvor en indsat har truet eller begået vold mod en medarbejder.

Ifølge formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, skyldes stigningen, at der er flere hårdkogte kriminelle indsatte, der ofte reagerer voldeligt.

Og truslerne og volden foregår ikke længere kun inden for fængslets mure. En fængselsbetjent blev for to dage siden skudt i benet på vej til arbejdet i Nyborg Fængsel.

Fortæller ikke, jeg er fængselsbetjent 

Fængselsbetjenten BA, der ønsker at være anonym, fortæller til dr.dk, hvordan han ikke siger omverden, hvad han arbejder som. Han er bange for, hvad folk uden for fængslet kan finde på.

- Man fortæller måske nede i børnehaven, at man laver noget andet, og man skal ikke stå i baren lørdag nat og fortælle, at man er fængselsbetjent. Nogen synes måske, vi er seje, men andre synes måske vi er idioter. Og ham der synes du er idiot følger måske efter dig, når du går hjem, fortæller BA til dr.dk.

Selvom BA er en erfaren fængselsbetjent, der arbejder med rockere, bandemedlemmer og særligt farlige indsatte i Københavns fængsler, så har den seneste tids mange overfald mod kollegaer gjort indtryk.

Der vil ske noget 

- Man skal forberede sig på, at der altid kan ske noget, og man vil opleve noget. Det handler ikke om hvor, men hvornår. Men du kommer til at opleve noget, der er grænseoverskridende, fortæller BA til dr.dk.

Han understreger dog, at det ikke er på jobbet i fængslet, han er usikker. Men det er på vej hjem, han nu er begyndt at tage forholdsregler.

- Når jeg fik fri for et år siden, havde jeg musik i ørerne og gik fløjtende hjem. Nu ser jeg efter, om der kommer en rendende, der vil mig ondt, fortæller BA til dr.dk.

Dr.dk oplyser, at BA’s fulde navn og specifikke afdeling er redaktionen bekendt, men anonymiseret af hensyn til fængselsbetjentenes sikkerhed i og uden for fængslet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.