Enhedslisten advarer: Dronningen bliver udnyttet i et Erdogan-show

Dronning Margrethes statsbesøg i Tyrkiet er en alvorlig fejltagelse, lyder det fra Enhedslisten, som vil have udenrigsministeren til at aflyse besøget.
Kongehuset og Udenrigsministeriet er politisk tonedøve, hvis de lader dronning Margrethe rejse til Tyrkiet på statsbesøg, mener Enhedslisten.
Kongehuset og Udenrigsministeriet er politisk tonedøve, hvis de lader dronning Margrethe rejse til Tyrkiet på statsbesøg, mener Enhedslisten. Foto: Kim Haugaard/Scanpix

Mens Tyrkiets præsident Erdogan har iværksat massefængslinger og massefyringer efter sidste uges mislykkede kupforsøg, gør Kongehuset og Udenrigsministeriet klar til at sende dronning Margrethe på statsbesøg i netop Tyrkiet.

Enhedslisten og De Konservative har tidligere opfordret udenrigsminister Kristian Jensen (V) til at sætte en stopper for statsbesøget i protest mod Erdogans undertrykkelse af presse- og ytringsfrihed.

Og den seneste uges begivenheder understreger, at dronningen bør holde sig langt fra Ankara og præsident Erdogan, mener Enhedslistens EU- og menneskerettighedsordfører, Søren Søndergaard.

 - Det er en alvorlig politisk fejltagelse, hvis man fra dansk side lader dronningen blive udnyttet i et Erdogan-show. Det er et udtryk for, at man i Udenrigsministeriet og måske også i Kongehuset er fuldstændig politisk tonedøv, hvis man gennemfører besøget.

- Man bidrager til, at Erdogan kan udbrede det billede, som han ønsker at skabe af sig selv. Som en stærk leder af den sunnimuslimske verden, der er en del af det gode selskab og mænger sig med statsledere og kongelige, siger han.

Vi taber ansigt ved at tage derned

Søren Søndergaard påpeger, at Erdogan har lukket ned for kritiske medier, så han har fri adgang til at tegne det billede af besøget, som han ønsker. Uanset om statsbesøget skulle blive suppleret med kritiske røster om den politiske situation.

Udenrigsministeriet oplyser i en mail til Avisen.dk, at statsbesøget ikke er aflyst trods den seneste uges dramatiske begivenheder i Tyrkiet. Men Søndergaard køber langt fra argumentet om, at Danmark vil tabe ansigt internationalt, hvis vi aflyser et allerede planlagt statsbesøg.

- Med den udvikling, der har været i Tyrkiet, siden Erdogan blev præsident, så taber vi ansigt ved at tage derned og gennemføre besøget. Det kan godt være, at danske virksomheder vil fortsætte med at handle med Tyrkiet, og så må de jo gøre det. Men Danmark skal ikke offentligt bidrage til at blåstemple det tyrkiske regime, lyder det fra Søndergaard.

Tid til at lade handling følge ordet

EL-politikeren roser ellers udenrigsminister Kristian Jensen for at være klar i kritikken af Erdogans ageren efter det fejlslagne kupforsøg. 

Kristian Jensen har blandt andet udtalt til Politiken, at den danske regerings støtte til den tyrkiske regering frem for et militærkup ikke kan tolkes som en støtte til Erdogan, men kun som en støtte til de demokratiske institutioner i Tyrkiet.

Udenrigsminsteren har også kritiseret Erdogans massefængslinger af blandt andet dommere og politifolk og indskrænkningen af frie og sociale medier.

- Jeg synes egentlig, at Kristian Jensen er kommet med nogle stærke udtalelser om Tyrkiet. Nu er det tid til at lade handling følge ordet og aflyse statsbesøget, lyder opfordringen fra Søren Søndergaard.

Dronningens statsbesøg skal efter planen finde sted den 17.-19. oktober.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.