Engell om "usædvanlig udmelding": Kristian Jensen vil ikke ligne en tøsedreng

Kristian Jensen er klar til et kampvalg. Ifølge kommentator er det signal om, at han ikke frygter magten.
"Kristian Jensen vil vise, at han ikke ryster på hænderne. Han vil vise, at han har viljen til magt, når det gælder," siger Hans Engell.
"Kristian Jensen vil vise, at han ikke ryster på hænderne. Han vil vise, at han har viljen til magt, når det gælder," siger Hans Engell. Foto: Scanpix/arkiv

Når udenrigsminister og næstformand i Venstre, Kristian Jensen, i søndagens udgave af Jyllands-Posten proklamerer, at han er klar til at tage et kampvalg om formandsposten, er det et klart signal om, at han vil kæmpe for magten

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Kristian Jensen vil vise, at han ikke ryster på hænderne. Han vil vise, at han har viljen til magt, når det gælder, siger Hans Engell til Ritzau.

Udmeldingen fra Kristian Jensen kommer ikke af ingenting. Tilbage i 2014 ulmede et formandsopgør i Venstre, men det endte med, at den nuværende formand, Lars Løkke (V), blev siddende.

Derfor skal man se Kristian Jensens udtalelse i lyset af den episode, mener Hans Engell.

- Kristian Jensen vil allerede nu sende et signal om, at han ikke vil lade sig gyse igen.

- Dengang kom han til at ligne en tøsedreng, for da Løkke kiggede ham hårdt i øjnene, så turde han alligevel ikke at tage kampen. Det skabte et billede af, at Kristian Jensen ikke har viljen til magt, siger han.

Selv om valg af en ny formand endnu ikke er aktuelt i Venstre, så er Engell ikke i tvivl om, at det kan få en betydning internt i partiet, når Kristian Jensen i så god tid fastslår, at han er klar til at blive formand.

- Løkke står uendeligt svagt i meningsmålingerne, og regeringen er lige kommet ud af en stor krise. Derfor sender det et signal om, at Løkke ikke er en langtidsløsning.

- Samtidig er det et vink med en vognstang til andre i partiet - som Søren Gade, Troels Lund Poulsen og Inger Støjberg - om at han er klar til at stille op til formandsposten, uanset hvilke andre kandidater der melder sig, siger Engell.

Den garvede politiske kommentator kalder samtidig næstformandens udmelding for meget usædvanligt.

- Den er meget usædvanlig, fordi hovedreglen er, at så længe regeringens siddende statsminister er partiformand, så diskuterer man det ikke. Teoretisk set kan Lars Løkke holde den plads i fire, otte eller 12 år mere. Derfor er det virkelig en meget, meget særpræget melding, fordi hovedreglen er, at så længe han sidder, så taler man ikke om, hvem der kommer efter en siddende statsminister, siger Hans Engell til Ekstra Bladet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.