EL om kærestepenge: "Ansvarlige må ikke dø i synden"

Gå ikke tilbage til en fuser, lyder det fra Enhedslistens Finn Sørensen.
- De ansvarlige politikere skal ikke have lov at dø i synden. Ikke for hævnens skyld, men for at afholde dem fra at forsøge sig igen, siger Finn Sørensen.
- De ansvarlige politikere skal ikke have lov at dø i synden. Ikke for hævnens skyld, men for at afholde dem fra at forsøge sig igen, siger Finn Sørensen. Foto: Sophia Juliane Lydolph/arkiv/Scanpix

Det er en sejr, at samlevende kontanthjælpsmodtagere nu kan få fri proces til at få undersøgt deres sager om gensidig forsørgelsespligt.

Det mener Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen.

- Det er glædeligt at sagsøgerne i grundlovssagen om gensidig forsørgerpligt har fået fri proces, ellers havde de sikkert ikke haft mulighed for at føre sagen. Selvom reglen falder bort med årets udgang, så er det vigtigt at få slået fast, om det var i overensstemmelse med grundloven, at Folketinget ”over night” pålagde lønmodtagere at forsørge deres arbejdsløse eller syge sambo, siger Finn Sørensen.

Torsdag har Civilstyret bevilget fri proces til fire samlevende par, og dermed kan de få afprøvet deres sager om gensidig forsørgelsespligt omkostningsfrit i retten.

Østre Landsret skal tage stilling til, om det var inden for grundlovens rammer, da den daværende S-R-SF-regering sidste år med opbakning fra Folketinget indførte den såkaldte gensidige forsørgerpligt for ugifte samlevende par.

Vil forfølge sagen

Loven har haft omfattende konsekvenser som eksempelvis splittede familier og mistænkeliggørende og nedværdigende behandling af borgerne, mener Finn Sørensen, og derfor vil Enhedslisten forfølge sagen med en række spørgsmål til beskæftigelsesministeren.

- De ansvarlige politikere skal ikke have lov at dø i synden. Ikke for hævnens skyld, men for at afholde dem fra at forsøge sig igen. De fleste partier vil nok være forsigtige med at gå tilbage til en fuser, men før valget ville Venstre ikke udelukke, at reglen om gensidig forsørgerpligt kan blive genindført, siger Finn Sørensen.

Han har blandt andet spurgt beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen (V), om han vil genindføre reglen, og hvad besparelsen rent faktisk har været, når man tager højde for alle de fejl, der er begået.

De fire omtalte par har rejst en erstatningssag på vegne af en række kærestepar mod Beskæftigelsesministeriet og parrenes respektive hjemkommuner - Herning, Favrskov, Gribskov og Jammerbugt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.